- 100 g zielonej soczewicy
- 150 g czerwonej soczewicy
- 1 duża biała cebula
- 2 średnie cukinie
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek pora i selera
- natka pietruszki
- 2 średnie ziemniaki
- 1 czubata łyżeczka curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 mini kosteczki cebulowe
- 2- 3 łyżeczki vegety
- świeżo mielony pieprz
- sos sojowy do smaku
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 łyżki oleju
- jako dodatki kwaśna śmietana, natka pietruszki i boczek wędzony
Wszystkie warzywa opłukać, obrać (oprócz cukinii), pokroić dowolnie. Soczewicę zieloną i czerwoną wsypać do garnka, dodać marchew, pietruszkę, pora, selera, zalać 1,5 litra wrzątku i zagotować. Gotować pod przykryciem. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, plastry cukinii, a pod koniec czosnek. Podsmażyć wszystko przez 5 minut, stale mieszając. Dodać do garnka z gotującą zupą. Dolać tyle wody, by przykryć cukinię. Gotować tak długo aż soczewica zmięknie i dodać pokrojone ziemniaki - powinny być miękkie po ok. 15-20 minutach. Gotową zupę doprawić vegetą, kosteczkami cebulowymi, pieprzem, sosem sojowym, kuminem, curry i kurkumą. Zupa przed dodaniem "żółtych" przypraw ma nieciekawy, szary kolor, po ich dodaniu robi się oliwkowa ;-) Zupę podawać w miseczkach, dekorować natką, śmietaną i podsmażonym na chrupko, wędzonym boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)