- Na każdą porcję:
- garść liści szpinaku
- 1 figa
- 1/2 gruszki
- kilka kulek czerwonych słodkich winogron
- ser feta
- orzeszki piniowe (lub włoskie)
- rzeżucha Na sos:
- 1 łyżka oleju z pestek winogron (lub oliwy z oliwek)
- po 1 łyżeczce sosu sojowego, miodu, soku z limonki, sezamu
- posiekana świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE:
Figę pokroić w ósemki, winogrona na połówki, gruszkę w półplastry (wzdłuż). Na talerzu ułożyć liście szpinaku, dodać pokrojony w kostkę lub pokruszony ser feta (ilość zależy od indywidualnych upodobań). Olej, sos sojowy, miód, sok z limonki, sezam i kolendrę wymieszać dokładnie, polać sałatkę, ozdobić rzeżuchą, podawać od razu.