Jesień. Liście lecą z drzew, a w lesie podobno są już ostatnie grzyby... Z dyni i orzechów od mamy, podgrzybków zebranych w zeszłym tygodniu komponuję danie, którym "maluję" jesień na talerzu.
Dyniowa baza w pięknym, słonecznym kolorze, aromatyczne grzyby, klopsiki z chrupiącymi orzechami włoskimi i makaron - o kształcie i kolorze idealnie komponującym się z całością. Oto perfekcyjne danie na jesień :)
poniedziałek, 28 października 2013
czwartek, 24 października 2013
Kolorowa sałatka z gorgonzolą, buraczkami i kiełkami z miodowym dressingiem
Wszechobecna dynia, słodkie jabłka i świeże orzechy królują na naszych stołach, ale zaczął się też sezon na... buraczki. W naszej kuchni będą one obecne przez całą zimę, bo nic tak dobrze nie wzmacnia jak pieczone buraczki w sałatce lub zupie.
Tę sałatkę robiłyśmy jeszcze przed wakacjami, ale - jak wiele innych przepisów - zagubiła się gdzieś w wersjach roboczych. Będzie idealna na tę porę roku, bo buraczków, orzechów i winogron mamy teraz pod dostatkiem :)
Przepis był opublikowany w 4. numerze magazynu iAM.
Tę sałatkę robiłyśmy jeszcze przed wakacjami, ale - jak wiele innych przepisów - zagubiła się gdzieś w wersjach roboczych. Będzie idealna na tę porę roku, bo buraczków, orzechów i winogron mamy teraz pod dostatkiem :)
Przepis był opublikowany w 4. numerze magazynu iAM.
środa, 23 października 2013
Krem z dyni z pulpecikami z bagietki i płatkami kabanosa
Ostatnio - w braku czasu jakiego nie doświadczyłyśmy już dawno - najlepszym ratunkiem okazywały się zupy. Większość udaje się przygotować błyskawicznie - po zagotowaniu wystarczy tylko odczekać pół godziny, zmiksować, doprawić, dodać grzanki lub coś "ekstra" i jeść :) Po jedzeniu można znów spokojnie pracować do późnych godzin.
Już jakiś czas temu zaczął się sezon na ukochaną dynię. Kasia co kilka dni robi zupę z mleczkiem kokosowym, ja postanowiłam klasyczną dyniową podkręcić dwoma dodatkami - pulpecikami z bagietki wyszperanymi w książce Rachel Khoo Mała paryska kuchnia i płatkami średnio wysuszonego kabanosa. Pyszności!
Już jakiś czas temu zaczął się sezon na ukochaną dynię. Kasia co kilka dni robi zupę z mleczkiem kokosowym, ja postanowiłam klasyczną dyniową podkręcić dwoma dodatkami - pulpecikami z bagietki wyszperanymi w książce Rachel Khoo Mała paryska kuchnia i płatkami średnio wysuszonego kabanosa. Pyszności!
wtorek, 22 października 2013
Spring Plate - jesień
Znacie Weronikę i jej bloga Spring Plate? Spotkałyśmy się pierwszy raz kilka miesięcy temu na Toruń Blog Meeting. Jak na kulinarki przystało znałyśmy się już z "blogowego widzenia" :)
Chwilę później Weronika zaczęła wydawać Magazyn Spring Plate - jak pisze "zakorzeniony w naszej pasji – do jedzenia, do podróżowania, do przyrody"... Od początku mocno jej kibicowałam, a od tego, jesiennego numeru dołączyłam do ekipy tworzącej magazyn jako redaktorka i korektorka.
Chwilę później Weronika zaczęła wydawać Magazyn Spring Plate - jak pisze "zakorzeniony w naszej pasji – do jedzenia, do podróżowania, do przyrody"... Od początku mocno jej kibicowałam, a od tego, jesiennego numeru dołączyłam do ekipy tworzącej magazyn jako redaktorka i korektorka.
Subskrybuj:
Posty (Atom)