Już jakiś czas temu zaczął się sezon na ukochaną dynię. Kasia co kilka dni robi zupę z mleczkiem kokosowym, ja postanowiłam klasyczną dyniową podkręcić dwoma dodatkami - pulpecikami z bagietki wyszperanymi w książce Rachel Khoo Mała paryska kuchnia i płatkami średnio wysuszonego kabanosa. Pyszności!
Krem z dyni z pulpecikami z bagietki i płatkami kabanosa
SKŁADNIKI:
- 1 mała zielona dynia (po obraniu i usunięciu pestek 500 g czystego miąższu)
- 3 łyżki oleju rzepakowego (lub łagodnej oliwy)
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- włoszczyzna (po kawałku marchewki, korzenia pietruszki i selera)
- 1 cebula
- 2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- oliwa truflowa do podania lub słodka śmietanka
- listki tymianku lub natka pietruszki
- masło 82% do smażenia
- 200 g czerstwej pszennej bagietki
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 szczypty pieprzu
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 małe jajko
- 2 łyżki mąki
- 1 cebulka pokrojona w drobną kostkę, zeszklona na maśle
PRZYGOTOWANIE:
Zupa:
1. Dynię obrać, usunąć pestki. Pokroić miąższ w kostkę, wymieszać w misce z 1 łyżką oleju i 2 łyżeczkami przyprawy curry.
2. Umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, piec 20 minut w temp 180 stopni C.
3. Włoszczyznę pokroić w półplasterki. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić warzywa i przesmażyć chwilę.
4. Dodać pokrojoną cebulę, ziele i liść laurowy i ponownie przesmażyć.
5. Wrzucić upieczoną dynię, zalać 1,2 l wody, gotować 25 min od zagotowania.
6. Po ugotowaniu usunąć ziele i liść, doprawić zupę solą i zmiksować.
Pulpeciki:
1. Bagietkę pokroić w kostkę wraz ze skórką, umieścić w misce, zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 15 minut.
2. Następnie wbić jajko, dodać cebulkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
3. Dodać mąkę, wymieszać dokładnie łyżką - masa może być klejąca, nie powinna być zbyt twarda.
4. Uformować 16-20 kuleczek wielkości orzecha włoskiego, za każdym razem zwilżając dłonie wodą.
5. Smażyć na maśle na złocisty, rumiany kolor ze wszystkich stron.
6. Dopiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 5-7 minut.
Zupę podawać skropioną oliwą truflową (lub w wersji łagodnej śmietanką), cienkimi płatkami kabanosa i pulpecikami z bagietki.
1. Bagietkę pokroić w kostkę wraz ze skórką, umieścić w misce, zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 15 minut.
2. Następnie wbić jajko, dodać cebulkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
3. Dodać mąkę, wymieszać dokładnie łyżką - masa może być klejąca, nie powinna być zbyt twarda.
4. Uformować 16-20 kuleczek wielkości orzecha włoskiego, za każdym razem zwilżając dłonie wodą.
5. Smażyć na maśle na złocisty, rumiany kolor ze wszystkich stron.
6. Dopiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 5-7 minut.
Zupę podawać skropioną oliwą truflową (lub w wersji łagodnej śmietanką), cienkimi płatkami kabanosa i pulpecikami z bagietki.
Zakochana <3
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda i te kolory:)
OdpowiedzUsuńTe pulpeciki mnie zaintrygowały. Chyba sobie taką zrobię :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna zupa:)
OdpowiedzUsuń