sobota, 31 grudnia 2011

Finger food last minute - trzy szybkie przekąski

Niespodziewani goście? Mamy bakalie, wędzony boczek, szynkę, surimi - tylko kilka łatwo dostępnych produktów... wszystko to można spokojnie kroić i rolować, rozmawiając z przyjaciółmi. Zapach grillowanego boczku, kilka plasterków ananasa, lekko ostra rukola, słodkie czerwone wino, ostre papryczki chilli - w tych przystawkach smaki w fajny sposób się przeplatają, ale można również przygotować każdą z osobna. Takie proste kąski, dobre wino, chilloutowa muzyka lub wciągający film i goście wychodzą zadowoleni... po kilku godzinach ;)

Jeśli szukacie pomysłów na finger food polecamy także bardziej pracochłonne, ale sprawdzone:
Sushi naleśnikowe
Pieczone ziemniaczki z ketchupem i mozzarellą
Grillowane ziemniaki z wędzonym łososiem, kaparami i serkiem
Kruche pierogi z łososiem, duszonym porem i białym serkiem
Batatowe przekąski z sosem szczypiorkowym
Party-dip z kurczakiem, jajkiem i warzywami
Coccoli z sałatką
Jajka w pięciu wersjach :)

Pijane daktyle w boczku

SKŁADNIKI:
  • 20 dag daktyli
  • 200 ml słodkiego czerwonego wina
  • 20 dag wędzonego boczku w plastrach 
PRZYGOTOWANIE:
Wino podgrzać - powinno być gorące, ale nie wrzące. Zalać nim daktyle - powinny nim nasiąknąć - zajmie to min. 1 godzinę (im dłużej tym będą bardziej "pijane";)). Po upływie tego czasu daktyle osączyć z wina.
Każdy z plastrów boczku przekroić na pół i zawijać w połówki po dwa daktyle.
Rozgrzać patelnię grillową lub grilla elektrycznego. Kłaść zawijasy miejscem złożenia ku dołowi. Gdy się lekko przypieką można je nadziać na wykałaczki i grillować z dwóch stron, aż większość tłuszczu z boczku się wytopi.
Można podawać lekko ciepłe lub zimne.




Paluchy z rukolą i szynką wędzoną

SKŁADNIKI:
  • opakowanie grubych paluszków
  • dwie garście rukoli
  • 100 g wędzonej, cienko krojonej, wędzonej szynki
PRZYGOTOWANIE:
Każdy z paluchów otoczyć wianuszkiem rukoli i owinąć ciasno szynką. Podawać w niskich szklankach ;)







Sałatka z paluszków krabowych, ananasa, kukurydzy i chilli podana na chrupiących przekąskach

SKŁADNIKI:
  • 100 g paluszków surimi
  • 1/4 czerwonej papryki
  • trzy łyżki kukurydzy z puszki
  • dwa plastry ananasów
  • mała szalotka
  • łyżka kremowego serka np. Philadelphia
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • kiełki - do dekoracji
  • papryka chilli - opcjonalnie
  • opakowanie krakersów / chipsów kukurydzianych / małych sucharków
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę, szalotkę i ananasa drobno posiekać. Surimi pokroić lub rozdrobnić w palcach (paluszki można bardzo łatwo rozwarstwić) i dodać do warzyw. Wrzucić kukurydzę, łyżkę serka i łyżkę majonezu. Oprószyć solą i pieprzem i wymieszać. Nakładać na krakersy, chipsy kukurydziane lub małe sucharki. Udekorować kiełkami i kawałkami papryczki chilli - dla miłośników mocniejszych wrażeń ;)





















W 2012 roku życzymy Wam jeszcze więcej kulinarnych inspiracji i odkryć oraz samych pyszności ;)!

Grillowane ziemniaki z serkiem, wędzonym łososiem i kaparami

Oto jedna z nowości, którą odkryłyśmy niedawno i bardzo nam zasmakowała ;)  Połączenie serek + łosoś jest niezawodne, a podane na grillowanych ziemniakach, z dodatkiem kaparów (tych maleńkich i tych dużych) stają się przekąską, której przygotowanie nie powinno nikomu sprawić problemu. Koperek, czosnkowy aromat, chilli i cytryna tworzą przyjemną całość. Smaki wspaniale się uzupełniają, a kontrasty temperatur, barw i faktur sprawią, że na Wasi goście będą zachwyceni ;)

SKŁADNIKI:
inspiracja: www.przepisy.pl
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kosteczka czosnkowa Knorr
  • 120 g wędzonego łososia w plastrach
  • 200 g białego kremowego sera np Rama Creme Bonjour lub kostka twarogu + 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka drobnych kaparów
  • kilka kaparów jabłkowych
  • szczypta chili w proszku
  • sól, pieprz
  • cytryna
  • gałązki tymianku do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki w całości zawinąć w folię aluminiową i piec przez 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni lub ugotować w mundurkach. Gotowe wystudzić. Gdy ziemniaki się pieką/gotują przygotować roladki. Serek wymieszać z kaparkami i koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Plastry łososia rozłożyć na arkuszu folii aluminiowej, by zachodziły na siebie. Twaróg wyłożyć wąskim paskiem na łososia i zrolować ściśle. Wstawić do lodówki. Ziemniaki przekroić na pół (można ściąć spody). Oliwę połączyć dokładnie z rozkruszoną kosteczką czosnkową i posmarować ziemniaczki z jednej strony. Grillować do pojawienia się rumianych pasków, posmarować drugą stronę i tak samo zgrillować. Roladkę łososiową pokroić wyciągnąć ostrożnie z folii, pokroić po skosie ostrym nożem na 6 części i umieścić na ziemniaczkach. Podawać z cząstkami cytryny, kaparami jabłkowymi, posypane odrobiną chili. Jako dekoracja służą gałązki świeżego tymianku, ale równie dobrze może być to koperek.





czwartek, 29 grudnia 2011

Pieczony pasztet drobiowy z kurkami i ketchupem

Po dużej porcji świątecznych ryb miałyśmy ochotę na coś mięsnego. Przy okazji gotowania rosołu na krupnik (na który przepis wstawimy pewnie w przyszłym tygodniu) oczywiście zostało sporo mięsa. Do niego dołożyłyśmy wątróbkę drobiową pełną żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego - a to trio ma podobno bardzo dobry wpływ na produkcję czerwonych krwinek. Wątróbka przemycona w pasztecie to zupełnie inna jakość i doznania smakowe - bywa, że nawet najwięksi przeciwnicy potrafią się takim specjałem zajadać ;) Wierzchnia warstwa ketchupu nadaje pasztetowi niepowtarzalnego, tym samym ciekawszego smaku. Jeśli nie macie grzybów możecie z nich zrezygnować.
Taki pasztet na kawałkach razowego chleba wraz z ogórkiem jest dobrą i solidną przekąską... co w sylwestrowym czasie może się przydać ;)
Przy tej okazji powstał jeszcze jeden pasztet z samej wątróbki - pojawi się wkrótce na Palecie Smaku. My natomiast na najbliższe dni żelaza mamy pod dostatkiem ;)

SKŁADNIKI: 
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 500 g kurczaka z rosołu (udka ze skórą, skrzydełka)
  • 1 marchewka ugotowana w rosole
  • 1 duża biała cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 garści kurek (np mrożonych)
  • 1/2 kostki masła + do wysmarowania
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki ketchupu (np Kotlin pikantny lub Heinz)
  • listki majeranku lub tymianku
PRZYGOTOWANIE:
Kurki rozmrozić pod strumieniem wody, osuszyć (w sezonie można użyć oczywiście świeżych leśnych grzybów). Wątróbkę oczyścić, drobno pokroić i usmażyć na oleju przez ok. 8 minut, mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Kurczaka odcedzić z rosołu, odcisnąć (najlepiej zrobić to wcześniej) i umieścić w misce wraz z wątróbką i marchewką. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić drobno posiekaną cebulkę, po czym dodać do mięsa. Zmielić w maszynce lub tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować na niskich obrotach blendera, dolewając resztę stopionego masła. Doprawić natką, dużą ilością pieprzu, solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni. Naczynie żaroodporne lub foremkę (keksówkę) wysmarować masłem, wyłożyć część masy drobiowej, dobrze uklepać, wyłożyć część grzybów, część masy, ponownie grzyby i zakończyć, dodając resztę masy pasztetowej. Wygładzić nożem, wierzch posmarować ketchupem i posypać majerankiem. Piec 1 godzinę. Podawać najlepiej na zimno, krojony w plastry z razowym chlebem i kiszonymi ogórkami.

Melon z prosciutto

Zapach książek, szelest kartek... Lubię czytać, zwłaszcza te książki, które sprawiają, że przenoszę się w zupełnie inne miejsca. Po raz kolejny dzięki Marlenie de Blasi poczułam leśne aromaty, wysłuchałam kolejnej porcji toskańskich opowieści i poczułam się głodna...
W płytkich talerzach do zupy o krawędziach w kwiaty pojawia się fine pasto - ostatni posiłek. Ricotta z owczego mleka z poprzedniego wieczoru - ugotowanego i ochłodzonego - z dodatkiem dzisiejszego mleka, całość podgrzana ponownie. Ri-cotta, ponownie ugotowana. Jak prosty potrafi być język włoski. Ze śladami starego wiklinowego koszyka, w którym była osączana cały dzień, miejscami jest bielsza niż biel porcelany, a grube strużki miodu kasztanowego, którym jest polana, przypominają mi syrop klonowy na śniegu i trzecioklasistów - w tym mojego własnego - w czerwonych gumowcach maszerujących w zimie po lesie. Młynki do pieprzu przekazujemy jedno drugiemu. Miód i pieprz. Renesansowy duet smaków odzwierciedlający życie. Słodkie i ostre. Dolce forte. Dolcesalato. Miód łagodzi. Pieprz drapie. Czym byłoby w życiu jedno bez drugiego?
Marlena de Blasi, Lavinia i jej córki. Toskańska opowieść


Czy to nie działa na wyobraźnię... i apetyt?
Włoskie "Melone e prosciutto" z malinowym dressingiem i różowym pieprzem powinno zaspokoić pierwszy głód. Lato zimą? Czemu nie!



SKŁADNIKI:
(2 porcje)
  • 1 mały melon typu kantalupa
  • 4-8 bardzo cienkich plastrów szynki prosciutto
  • 1/2 szklanki malin - świeżych lub mrożonych
  • malinowy dressing (duża garść malin, łyżeczka jasnego miodu, łyżeczka octu winnego)
  • 2 garście rukoli
  • różowy pieprz - opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:
Melona obrać i pokroić. Każdy z kawałków owinąć szynką. Ułożyć na rukoli, posypać malinami i różowym pieprzem. 
Polać gotowym malinowym dressingiem lub przygotować własny, miksując dużą garść malin, przecierając mus przez sitko i mieszając z jasnym miodem i octem winnym. 



środa, 28 grudnia 2011

Figi z mozzarellą i szynką szwarcwaldzką + dressing malinowy

Ta przekąska jest prosta w wykonaniu i bardzo efektowna. Wystarczy coś zielonego, figi, ser,wędzona szynka i trochę malin. Do łagodnej mozzarelli pasuje mocno wędzona szynka. Ser mozna zastąpić innym, bardziej wyrazistym w smaku jak brie z pieprzem czy lazur, wtedy bardziej będzie pasować szynka o łagodnym smaku. Nie mając świeżych malin, można użyć mrożonych. Tę przekąskę zrobiłam już jakiś czas temu ale z tego co mi wiadomo w dobrych delikatesach można dostać jeszcze figi :) W ostateczności mogą być miękkie figi suszone w całości.

SKŁADNIKI:
  • 4 dojrzałe figi
  • 8 plasterków cienko pokrojonej szynki wędzonej np szwarcwaldzka
  • 8 plasterków mozzarelli z zalewy
  • liście szpinaku, rukoli lub sałata
dressing:
  • 100 g świeżych malin + kilka do dekoracji
  • 2 łyżki octu żurawinowego lub jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • różowy pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na dressing zmiksować blenderem i doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. Figi przekroić na pół. Każdą połówkę wraz z plasterkiem mozzarelli zawinąć  szynkę. Podawać na liściach szpinaku, sałaty lub rukoli z resztą malin. Dressing można polać na talerzyku lub umieścić w osobnym naczynku.




wtorek, 27 grudnia 2011

Imprezowe tortille z kurczakiem a'la krewetka, owocami i sosem curry

Ten pomysł przyszedł... niespodziewanie. Tak to jest iść do sklepu po jakąś rybę... a konkretniej śledzie i wrócić bez śledzi ale za to z opakowaniem placków tortilla i kurczakiem:) To cała ja. W domu gdy rozłożyłam dostępne składniki, skomponowałam w głowie ten pomysł i przestąpiłam do realizacji :) Efekt bardzo pozytywny.
Jest to świetna opcja na poczęstunek sylwestrowy jak i inne tego typu okazje - np bankiet w pracy, imieniny czy domówkę z przyjaciółmi. Połączenie sosu curry z kurczakiem, ogórkami i owocami jest świetne, a podanie tortilli w kokilkach wizualnie prezentuje się kusząco i estetycznie. Naprawdę zachęcam do wypróbowania :)

 SKŁADNIKI na 8 sztuk:
  • 4 placki tortilla
  • mix sałat z roszponka lub rukolą
  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 żółtko
  • sól, biały pieprz, imbir mielony, słodka papryka w proszku
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 8 krążków ananasa z puszki
  • mała puszka kukurydzy
  • 4 mandarynki (lub mandarynki z puszki)
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 1/3 ogórka zielonego
  • 1 cebula czerwona
  • kiełki brokuła lub rzodkiewki
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika
sos curry:
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka łagodnej pasty curry
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • sól, biały pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na sos połączyć, dokładnie wymieszać i schłodzić chwilę w lodówce. Placki tortilla złożyć na pół i wyciąć nożykami ząbki. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć,  pokroić w wąskie paseczki i umieścić w misce. Dodać 2 łyżki oliwy, wiórki kokosowe, żółtko, ok 1 płaskiej łyżeczki imbiru, doprawić solą, białym pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Paseczki kurczaka układać na powierzchni zwinięte, jak krewetki. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. W międzyczasie pokroić ogórki na cienkie paski, ananasa w kawałki, cebulę na piórka, rozdzielić mandarynki na cząstki, a kukurydzę odcedzić z zalewy.
Połówki tortilli smarować sosem, zwinięte umieszczać w kokilkach, szklaneczkach lub innych naczynkach. Przy ściankach umieszczać paski ogórka. Na dno wkładać kilka listków sałaty, trochę kiełków, pokrojoną cebulę, po dwa kawałki ananasa, cząstki mandarynki, łyżeczkę kukurydzy, słonecznik, kawałki kurczaka a'la krewetka. Dodać ponownie cząstki owoców, listek sałaty, kukurydzę i kiełki. Zwieńczyć kleksem sosu:)
Idealne danie imprezowe. Podawać na talerzykach z małymi widelczykami.


poniedziałek, 26 grudnia 2011

Nergale po meksykańsku - czyli diabelskie pierogi prosto z pieca :)

W Toruniu jest kilka pierogarni, a w każdej z nich olbrzymi wybór farszów. Najbardziej lubimy jednak tę, w której pierogi z mięsem (takie zwykłe, z wody) smakują prawie jak u mamy i w której możemy zamówić je na dowóz. Z tej opcji korzysta sporo naszych znajomych. Jeden z nich, zamawiając kiedyś pierogi swojskie i meksykańskie (z mięsem, fasolą, kukurydzą i chilli), zażartował z panią przyjmującą zamówienie, że poprosi "nergale". Na pudełku z dostarczonymi pierogami było napisane: "3 x SWOJSKIE, 2 x NERGALE" :) Pudełko wyrzucił niedawno, a że historia jest warta kontynuacji postanowiłyśmy zrobić naszą wersję "nergali" - z kurczakiem, meksykańską mieszanką warzyw (m.in. fasola, papryka, cebula, fasolka szparagowa) i kukurydzą. Pierogi są z ciasta drożdżowego, na wierzchu posypane płatkami chilli, a ich "kolce" umoczyłam w słodkiej papryce. Robią wrażenie wyglądem, ale muszę też przyznać, że są pyszne i sycące ;)
Jeśli chcecie możecie zrobić mniejsze pierogi, wycinając kółka np. kubkiem. To ciasto bardzo dobrze sprawdzi się też przy innych farszach - np. z mięsa mielonego, czy szpinaku z fetą.


SKŁADNIKI (na 6 dużych pierogów):
farsz:
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki meksykańskiej Frosta
  • olej
  • 1/2 małej puszki kukurydzy
  • 1/2 filetu z piersi kurczaka - 200 g
  • 2 żółtka (lub 2 łyżki startego żółtego sera)
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra mielona papryka 
ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 g suchych drożdży instant 
  • 1 jajko
oraz:
  • białko do posmarowania
  • ostra papryka grubo mielona - płatki do posypania
  • słodka mielona papryka na ząbki
PRZYGOTOWANIE:
Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i wrzucić całą zawartość mieszanki meksykańskiej Frosta i odcedzoną z zalewy kukurydzę. Smażyć ok. 10-15 minut do całkowitego odparowania płynu. Na drugiej patelni na 1 łyżce oleju podsmażyć drobno pokrojony (1 cm kostki) filet z kurczaka, doprawiając go solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Tak samo doprawić farsz. Wymieszać warzywa z kurczakiem i żółtkami.
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, roztopione masło i wymieszać drewnianą łyżką. Wbić jajko, dodać 5 łyżek zimnej wody, wymieszać i wyłożyć ciasto na blat. Przez około 10 min. wyrabiać elastyczne ciasto, podsypując ewentualnie mąką.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i miseczką średnicy 15 cm wycinać kółka. Nakładać po 2 łyżki farszu, zlepiać brzegi bardzo dokładnie palcami. Nożyczkami wyciąć ząbki i ponownie bardzo dobrze zlepić, wyostrzając ząbki, tak by farsz nie miał prawa wypłynąć:)
Gotowe posmarować lekko ubitym białkiem i posypać płatkami papryki chili. Umieścić w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 40 minut na złocisty kolor. Ząbki zwilżyć wodą i zamaczać w słodkiej papryce. Podawać z pikantnym sosem, np sambal oelek - dla miłośników mocnych wrażeń lub dla złagodzenia z kwaśną śmietaną.
Najlepsze od razu po upieczeniu, na ciepło. Zimne można odgrzewać.








niedziela, 25 grudnia 2011

Mini serniczki makowe

Spokój. Rankiem nie ma pośpiechu, można założyć bluzę z futrzanym kapturem pożyczoną od mamy i zejść na dół, gdzie już pachnie kawą. Takie dni jak ten lubię najbardziej. Siadamy przy stole z dobrymi humorami, każdy je to, na co ma ochotę. Po południu obowiązkowa kawa i kawałek sernika z brzoskwiniami, makowca lub... makowo-sernikowa babeczka.
Czytam "Apetyczną pannę Sophie Dahl" (za którą dziękuję Gwiazdorowi:)). Małymi karteczkami zaznaczam to co chciałabym w najbliższym czasie ugotować (np. placki orkiszowe z cytryną i ricottą, grillowany łosoś z pieczonymi cebulami...). Czytam długie teksty pomiędzy rozdziałami/porami roku. Śmieję się, bo są tam momenty, takie jak ten fragment z Zimy
Moja mama robiła obłędne puddingi z dość wymyślnymi sosami. Przekonywała mnie też ze staromodnym naciskiem, jak istotne jest karmienie mężczyzny. Gotowaniu dla mężczyzny towarzyszyły piosenki Dolly Parton, Crystal Gayle i może jeszcze Steviego Wondera. W czasie mieszania w garnkach koniecznie trzeba było podbiec do lustra, żeby pomalować usta błyszczykiem. Rzeczony mężczyzna miał być niezmiernie wdzięczny za przysmak, który przed nim stawiano, w przeciwnym razie powinien się mieć na baczności.
Kiedy miałam mniej więcej siedemnaście lat, zaprosiłam na obiad chłopaka, który mi się podobał. Spytałam, co by zjadł, gdyby mógł wybrać jedno, dowolne danie. Odpowiedź brzmiała: spaghetti carbonara. Pojawił się, pochłonął moje spaghetti carbonara i spiesznie wyszedł, zostawiając mnie ze zmywaniem, bez jednego pocałunku, za to z lekko nadłamanym sercem.
Mama odnalazła mnie zapłakaną w moim pokoju.
- On mnie nie kocha, lubi tylko moje spaghetti! - zawodziłam.
- W takim razie jest głupi - orzekła mama z odwiecznym matczynym subiektywizmem.
Te babeczki upiekłyśmy dwa dni temu, opierając się na przepisie z Kwestii Smaku. Są pyszne! Kilkanaście pojechało jako świąteczny prezent do innego miasta, pozostałe podałyśmy do kawy w domu ;)

SKŁADNIKI (na 20 sztuk niedużych muffinek):
(inspiracja: kwestiasmaku.com)

Masa makowa:
  • 1,5 szklanki masy makowej (słodzonej)
  • 0,5 szklanki pokruszonych płatków migdałów 
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 50 g gorzkiej czekolady
Masa serowa:
  • 2 szklanki trzykrotnie zmielonego sera (użyłyśmy President)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół puszki niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1 białko 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • około 1 - 2 łyżek gorącej wody
  • 2 łyżeczki aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
  • oraz wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać piekarnik od temp. 175 stopni C.
W jednej misce wymieszać masę makową z pokruszonymi w moździerzu migdałami, orzechami i wiórkami kokosowymi. Dodać 1 jajko i 1 żółtko, drobno pokrojoną czekoladę i wszystko wymieszać. Wyłożyć do papilotek (my użyłyśmy tym razem silikonowych foremek, oraz papilotek wstawionych do formy na muffinki) i wstawić do piekarnika na 20 minut.
W tym czasie przygotować masę serową - dwie szklanki sera wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać mleko skondensowane, białko i aromat waniliowy. Wymieszać. Po wyjęciu masy makowej z piekarnika wylać masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilkanaście minut przed wyjęciem papilotek z formy czy silikonowych foremek. Lukrować po całkowitym wystygnięciu.
Przygotować lukier, mieszając cukier z wodą i aromatem. Gdyby lukier był zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru / gdy będzie za gęsty trochę wody. Polukrować serniczki i podawać schłodzone po około 2 godzinach (o ile wytrzymacie;))


środa, 21 grudnia 2011

Pszenno-razowe muffinki makowe z orzechami i żurawiną

W naszym małym wynajmowanym mieszkaniu niestety nie będzie w tym roku choinki. Nie mamy na nią miejsca (zwłaszcza od kiedy pojawił się zestaw do oświetlania potraw w czasie ciemnych wieczorów;)). Kilka świeczek, jemioła i stroik jeszcze przez kilka dni muszą nam wystarczyć i zastąpić choinkowy czar aż do soboty, gdy pojedziemy do rodzinnego domu. Teraz jest czas spotkań z przyjaciółmi, wymiany prezentów i składania życzeń. Czas ciepłej kawy z dobrym likierem i świątecznych ciast... Bakalie & mak to zestaw uniwersalny - w tym przepisie inspirowanym muffinkami makowymi z Kwestii Smaku - zmieściło się wszystko, co najlepsze. Mała forma a cieszy :)
Asia w przepisie podała, że użyła mąki żytniej - ja zastąpiłam ją pszenną razową (o pół szkl. więcej). Do muffinek dodałam żurawinę, chrupiące migdały i trochę więcej czekolady. Muffiny wyszły cudowne - wilgotne we właściwy sposób, z mnóstwem "niespodzianek" w środku :) Z podanych składników wyszło 12 średnich muffinek (papilotki włożone do formy na muffiny) i 6 trochę mniejszych.

SKŁADNIKI:
inspiracja: Kwestia Smaku - przepis lekko zmodyfikowany :) 

1 szklanka = 250 ml
  • 370 g masy makowej 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 małe jajka
  • 2 łyżki likieru Amaretto
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 garści migdałów
  • 2 garści suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 2 szklanki mąki pszenno-razowej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka kakao (opcjonalnie)
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • orzechy włoskie
  • cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni C.
Do miski włożyć masę makową, uruchomić mikser na wolne obroty i stopniowo wsypywać cukier. Następnie dodać jajka - po kolei, po każdym miksując przez kilkadziesiąt sekund. Dodać śmietankę, likier migdałowy i znów zmiksować. Na koniec dodać żurawinę i lekko uprażone na suchej patelni migdały.
W drugiej misce wymieszać mąkę z sodą i kakao (opcjonalnie), dodać do niej maślankę i znów delikatnie wymieszać. Masę powoli wlać do masy makowej, mieszając do momentu, gdy powstanie gładka masa. Masę włożyć do papilotek. Każdego muffina udekorować orzechami włoskimi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut (pod koniec pieczenia przeprowadzić test patyczka).
Wyjąć z piekarnika i po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


































Życzymy Wam WSZYSTKIEGO NAJSMACZNIEJSZEGO
w Święta Bożego Narodzenia! Niech nie tylko mąka będzie biała :-)


wtorek, 20 grudnia 2011

Pierogi z kapustą, suszonymi grzybami i żurawiną

Podobno idealne pierogi to takie, w których farsz prześwituje przez ciasto. Korzystałyśmy z różnych rad (m.in. podpatrzonych u Magdy Gessler), by to ciasto na pierogi wyszło idealnie cienkie - żeby stanowiło tylko otoczkę dla niezwykłego farszu :) Tradycyjną kiszoną kapustę i suszone grzyby wzbogaciłam o żurawinę, co wprowadziło fajny, słodki smak. Pierogi podobno zniknęły w mgnieniu oka, a to o czymś świadczy ;)

SKŁADNIKI (na ok. 50-60 pierogów):
farsz:
  • 900 g mocno kwaśnej, soczystej, domowej kapusty
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 100 g suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki)
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula czosnkowa 
  • 2 łyżki oleju
  • duża garść żurawiny (opcjonalnie)
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki wrzątku
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę umieścić w rondlu wraz z listkami i zielem. Zalać gorącą wodą, tak by przykryć kapustę. Zagotować, gotować ok. 1 godz, na wolnym ogniu do miękkości. Grzyby przepłukać, zalać gorącą wodą w drugim rondlu, dodać pokrojoną w kawałki marchew i gotować ok. 1 godz. do miękkości.
Kapustę odcedzić na sicie, usunąć listki i ziele, dobrze odcisnąć. Grzyby odcedzić. Marchewkę dodać do kapusty i zmiksować chwilę blenderem na wolnych obrotach, lub zmielić w maszynce. Grzyby drobno posiekać, dodać do kapusty. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju i dodać wraz z żurawiną do farszu. Doprawić dwoma szczyptami soli, dużą ilością pieprzu i łyżeczką cukru. Dokładnie wymieszać.
Ciasto:
Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Dodać olej. Wlać wrzątek i wymieszać drewnianą łyżką. W międzyczasie dużą ceramiczną miskę położyć na garnku z gotującą wodą (u mnie akurat był to garnek z barszczem:) - chodzi o to by nagrzała się pod wpływem pary. Masę wyłożyć na blat i gdy nie będzie parzyć w dłonie szybko wyrobić elastyczne ciasto, podsypując mąką. Blat podsypać mąką, położyć kulę z ciasta i przykryć gorącą miską na 20 minut - trzeba dać ciastu odpocząć. Po tym czasie odkryć, rozwałkować cienko ciasto (ok. 2 mm), podsypując mąką. Wykrawać szklanką kółka średnicy 9 cm. Przy tej średnicy z powyższych składników wyjdzie ok. 60 pierogów.
Na każdy krążek nakładać czubatą łyżeczkę farszu i zlepiać brzegi bardzo dokładnie palcami. Jeśli jest to oporne, można palce zwilżyć lekko wodą, lub oprószyć mąką. Gotowe pierogi umieścić na wysypanej mąką i wyłożonej papierem blasze jeden obok drugiego by się nie posklejały. Najlepiej ugotować od razu w osolonej wodzie z dodatkiem oleju 3-4 min. od wypłynięcia, ale równie dobrze można je zamrozić i ugotować przed podaniem.
Podawać do barszczu, okraszone cebulką lub zarumienione na patelni.
Na zdj. okraszone zeszkloną na oleju cebulką z dodatkiem filiżanki pysznego barszczu.

Barszcz czerwony Świąteczny

Nie ma Wigilii bez barszczu... delikatny lub intensywny, kwaskowy lub słodki - każdy z nas ma zupełnie inne wyobrażenie o tym jak powinien smakować prawdziwy barszcz. Najlepiej, gdy smakiem trafia idealnie w gusta wszystkich :) Myślę, że tym razem się udało (czekam na potwierdzenie z pracy Kasi ;)). Taki barszcz łatwo przygotować - nie jest na zakwasie (o którym trzeba pomyśleć trochę wcześniej), nie potrzeba żadnych konserwantów, ani glutaminianu sodu. Przyda się odrobina cierpliwości, bo gotuje się długo... ale warto poczekać, żeby uzyskać esencję smaku.
Za piękny talerz i łyżkę dziękujemy Antykwariatowi Toruńskiemu.

SKŁADNIKI:
  • 2 kg buraków
  • 6 l. wody
  • 1 marchew
  • mały kawałek selera, pora i pietruszki
  • 1 średnia biała cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 listków laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 3 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 5-6 łyżek octu
  • 1/2 cytryny
  • garść suszonych borowików
  • majeranek
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby przepłukać, zalać 1/2 szklanki wrzątku, odstawić. Do garnka wlać 6 litrów wody, dodać ziele, listki, obraną włoszczyznę w całości, buraki pokrojone na ćwiartki lub grube kawałki, ząbki czosnku pokrojone na połówki. Dodać sól, cukier, ocet, goździki. Wcisnąć cytrynę i dodać też skórkę. Zagotować. Gotować 1 godz. na średnim ogniu i 2 godz. na małym. Barszcz przecedzić - usunąć warzywa i przyprawy. Do czystego barszczu dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz doprawić majerankiem i pieprzem. Barszcz spróbować i doprawić jeszcze wg gustu - solą, octem, cytryną czy cukrem - jeśli wolicie słodszą wersję albo goździkiem - jeśli bardziej pikantną, korzenną. Gotować jeszcze 30 minut. Podawać czysty lub z uszkami/pierogami.

poniedziałek, 19 grudnia 2011

Kruche pierogi z łososiem, duszonym porem i białym serkiem

Takie kruche pierożki to propozycja dobra na Święta jak i imprezowy "finger food" np. w Sylwestra. Przepis na ciasto wpadł nam w ręce podczas odpoczynku przy kawie w Coffeeheaven na zakupach przedświątecznych ;-) W oryginale pojawiło się jedno jajko, jednak z dwoma ciasto lepiej się związało, a tym samym nie sprawiało problemu przy rozwałkowaniu. Do tej wersji równie dobrze sprawdzi się ciasto drożdżowe! U nas jako farsz króluje wędzony łosoś (może być też pieczony, zamarynowany wcześniej w cytrynie), duszony por i serek President (mielony do sernika). Tutaj także polecić mogę wersję z półtłustym twarogiem z kostki - farsz nie będzie tak rzadki, i nie będzie sprawiać problemu przy zlepianiu. Efekt tego eksperymentu smaczny, zwłaszcza na ciepłą przekąskę:)

SKŁADNIKI (na ok. 20 pierożków):
  • 120 g wędzonego łososia (filet lub plastry)
  • 120 g białej części pora
  • 150 g półtłustego twarogu, twarożku z wiaderka President lub serka Philadelphia
  • 2 łyżki oleju (lub 1/2 łyżki masła)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 żółtko (białko zostawić do wysmarowania pierożków)
ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 kostki masła
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • + 1-2 łyżki maku
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto zagnieść, w razie potrzeby podsypać jeszcze mąką. Powstałą kulę zawinąć w folię, wstawić do lodówki na 30 minut.
Pora drobno pokroić i dusić na oleju/maśle przez ok. 15 minut. Przestudzić. Łososia pokroić w kostkę i wymieszać z serkiem, porem, żółtkiem, koperkiem i doprawić do smaku odrobiną soli oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.
Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, podsypując ewentualnie mąką i wycinać krążki średnicy 10-12 cm. Na środku każdego kółka umieścić łyżeczkę farszu, zlepić brzegi (można np. utworzyć ząbki).
Pierożki umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować lekko ubitym białkiem (uwzględniając miejsce zlepienia) i posypać makiem. Piec 25 - max 30 minut do uzyskania złocistego koloru. Podawać ogórkami konserwowymi i ewentualnie sosem majonezowym. Na zdjęciu - sos na bazie majonezu, śmietany i musztardy francuskiej. Kruche pierożki najlepiej smakują lekko ciepłe, ale nie gorące.

niedziela, 18 grudnia 2011

Kaczka faszerowana pieczarkami

W naszym domu w drugi dzień świąt na stole gości dobra pieczeń lub pieczona kaczka. Ostatnio największą popularnością na blogu cieszy się ta kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną, więc jeszcze przed świętami postanowiłyśmy uraczyć Was jeszcze jednym przepisem na pyszną kaczkę - tym razem nadziewaną pieczarkami. Dzięki pieczeniu w rękawie (może być również w brytfance) jest soczysta i rozpływa się w ustach. Na pyszny rodzinny obiad jest idealna!

SKŁADNIKI:
  • kaczka świeża, oczyszczona o wadze ok. 2,5 kg
  • 80 dag małych pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 2 białe cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • listki tymianku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Kaczkę dokładnie opłukać, osuszyć i natrzeć dokładnie solą, 3 roztartymi z solą w moździerzu ząbkami czosnku, pieprzem oraz dużą ilością listków tymianku - także w środku. Tak doprawioną kaczkę najlepiej wstawić na noc do lodówki.
Tył kaczki zaszyć grubą nitką, a nóżki związać. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, podsmażyć 3 minuty na maśle, dodać pieczarki pokrojone na pół lub ćwiartki i dusić mieszając ok 20 minut. Doprawić  solą i pieprzem. Lekko przestudzony farsz wymieszać z posiekaną natką, resztą czosnku i umieścić wewnątrz kaczki. Można zaszyć lub spiąć dwoma wykałaczkami na krzyżyk. Kaczkę umieścić w rękawie do pieczenia piersią do góry, chowając skrzydełka pod spód. Spiąć końce i nakłuć folię w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 2 godz. Rozciąć rękaw i zapiec skórkę jeszcze przez 30 minut (można zwiększyć temperaturę do 210 stopni).
Czas pieczenia jest uzależniony od wagi kaczki - 1 kg = 1 godz. 
Podawać z kaszą, kuskusem lub kluskami i surówką z czerwonej kapusty.