SKŁADNIKI:
(na ok. 5 litrów gęstej zupy)
- 1 duża biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 marchewki
- biała część dużego pora
- 6 listków laurowych
- 8-10 ziarenek ziela ang.
- 1,5 łyżki soli himalajskiej
- 350 g czerwonej soczewicy
- mały kalafior
- 4 średnie ziemniaki
- 2 łyżki suszonych płatków papryki
- 2 łyżki koncentratu
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 łyżki curry
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- świeżo mielony pieprz
- pęczek natki pietruszki
Do dużego garnka wlać oliwę, dodać plasterki czosnku, pokrojoną cebulę i podsmażyć chwilę, mieszając. Wlać wrzątek - ok. 4 l, dodać plasterki marchewki, pokrojony por, listki, ziele i sól. Zagotować. Gotować 10 minut. Dodać różyczki kalafiora, pokrojone w kostkę ziemniaki, soczewicę, płatki papryki, koncentrat i lubczyk. Wymieszać i gotować 15 minut. Doprawić curry, chili, pieprzem, czosnkiem, imbirem (może być starty korzeń 3 cm). W razie potrzeby jeszcze dosolić. Podawać z dużą ilością posiekanej natki. Tej gęstej i zdrowej zupy wyszło 5 litrów:)
Do wyboru była wersja z mięsem, czyli dodane już do miseczek kawałki podsmażonego filetu z kurczaka z curry lub wersja wegetariańska z grzankami posmarowanymi oliwą, czosnkiem i ziołami.
Obie wersje musialy byc pyszne :) Lubie takie zupy pelne zdrowia i smaku!
OdpowiedzUsuńTa zupa to jest TO! Wybieram z kurczaczkiem :]
OdpowiedzUsuńTak się zastanawiam czy ugotowana na bulionie drobiowym też by była dobra.
OdpowiedzUsuńZajebista!!!
UsuńZajebista!!!
Usuń5 litrów zupy to strasznie dużo dla naszej trójki, ale przepis jest bardzo interesujący, zwłaszcza, że soczewicy z kalafiorem w zupie jeszcze nie łączyłam, wezmę zupkę pod uwagę, bo bardzo przepadam za soczewicą, a kalafior ubóstwiam.
OdpowiedzUsuń@Alicjo - myślę, że jak najbardziej tak - smak by się pewnie trochę zmienił, ale to już kwestia zbalansowania przypraw :)
OdpowiedzUsuń@Daria Anna - 5 litrów wystarczyło dla ośmiu osób - spokojnie mogłabyś taką zupę ugotować na dwa dni :)
Zupka zawiera wiele cennych składników, idealna na szybki posiłek :)
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie :) nie mogę rozstać się ostatnio z kocem... :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z przyjemnością:) jak dla mnie za tę zupkę też bym dała ci nagrodę:)Gratuluję wygranej pomidorowej:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupy z soczewicą. takiej nigdy jeszcze nie próbowałam. Wygląda obłędnie - co za kolory!
OdpowiedzUsuńPyszna zupka ja jeszcze dałam kapustę pekinskà i tartą skórkę z cytryny ��
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
Właśnie zrobiłam wyszła pyszna.zamiast pietruszki, której nie miałam dałam koperek
OdpowiedzUsuń