SKŁADNIKI:
- 4 dojrzałe figi
- 8 plasterków cienko pokrojonej szynki wędzonej np szwarcwaldzka
- 8 plasterków mozzarelli z zalewy
- liście szpinaku, rukoli lub sałata
- 100 g świeżych malin + kilka do dekoracji
- 2 łyżki octu żurawinowego lub jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- różowy pieprz
Składniki na dressing zmiksować blenderem i doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. Figi przekroić na pół. Każdą połówkę wraz z plasterkiem mozzarelli zawinąć szynkę. Podawać na liściach szpinaku, sałaty lub rukoli z resztą malin. Dressing można polać na talerzyku lub umieścić w osobnym naczynku.
Uwielbiam takie kolory na talerzu. Pycha!
OdpowiedzUsuńŁadne ładne. Ja już chyba fig nie uświadczę, ale popatrzę chętnie ;]
OdpowiedzUsuń