Przyszedł czas na bób! W sałatkach, kotlecikach, tartach... i pierogach. Bób w najbliższych tygodniach będzie numerem jeden!
Oczywiście nie od dzisiaj wiadomo, że bób najlepiej komponuje się z serami - np. w sałatce z kozim serem czy zupie z dodatkiem parmezanu. Fantastycznie smakuje także z serem feta, czego przykładem są te oto pierogi... Polecam gorąco :)
środa, 29 czerwca 2016
niedziela, 12 czerwca 2016
Brownie
Brownie... ciasto-zakalec z definicji ;) Uwielbiam je robić, bo zawsze wychodzi i po prostu nie może się nie udać. Z cukinią, z buraczkami, z kaszą jaglaną, z orzechami, z masłem orzechowym - nie było jeszcze w moim piekarniku (*a raczej piekarniczku*) brownie, które by nie wyszło. Co to oznacza? Brownie to po prostu idealne ciasto dla początkujących... i dla wszystkich, którzy kochają czekoladę!
To mój ulubiony przepis na klasyczne brownie, w którym czekolada jest na planie pierwszym i drugim... a na trzecim jest kilka włoskich orzechów ;) Uwielbiane przez dzieci, czasem dodatkowo oblane czekoladową polewą... ale latem najlepsze bez polewy (za to np. z gałką lodów waniliowych...). Czujecie się namówieni do pieczenia? Jeśli nie możecie żyć bez czekolady, to chyba nie muszę Was namawiać ;)
czwartek, 9 czerwca 2016
Zielone smoothie - wersja IV
Od kiedy sprawiłam sobie mały blender to niemal codziennie piję zielone koktajle. Świeże, zielone smoothie wypite w pracy naprawdę pobudza ;)
To kolejna wersja, którą uwielbiam za to, że nie wymaga dodatkowych płynów - melon w zupełności wystarczy, by smoothie miało odpowiednią konsystencję. Do tego słodki banan, coś zielonego i nasiona chia, które w tej wersji przyjemnie chrupią ;)
To kolejna wersja, którą uwielbiam za to, że nie wymaga dodatkowych płynów - melon w zupełności wystarczy, by smoothie miało odpowiednią konsystencję. Do tego słodki banan, coś zielonego i nasiona chia, które w tej wersji przyjemnie chrupią ;)
środa, 1 czerwca 2016
Czekoladowy pudding chia z tymiankowymi truskawkami i orzechami w miodzie
Fit deser? Czemu nie? Nie mam tu oczywiście na myśli gotowych batoników zbożowych, lecz coś, co ma zupełnie inny wymiar ;) Kiedyś zaserwowałam Wam na blogu kokosowy pudding chia, który jest bardzo wysoko w moim rankingu deserów. Przyszedł czas na zupełnie nową wersję... aksamitnie czekoladową.
Czekolada, wyczuwalne nasionka w kremowej konsystencji, truskawki o niespodziewanym, tymiankowym posmaku i miodowe orzechy... Ten deser był tak dobry, że dzielę się z Wami przepisem z wielką radością. W końcu dobrymi rzeczami trzeba się dzielić :)
Czekolada, wyczuwalne nasionka w kremowej konsystencji, truskawki o niespodziewanym, tymiankowym posmaku i miodowe orzechy... Ten deser był tak dobry, że dzielę się z Wami przepisem z wielką radością. W końcu dobrymi rzeczami trzeba się dzielić :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)