środa, 29 czerwca 2016

Pierogi z bobem i fetą

Przyszedł czas na bób! W sałatkach, kotlecikach, tartach... i pierogach. Bób w najbliższych tygodniach będzie numerem jeden!



Oczywiście nie od dzisiaj wiadomo, że bób najlepiej komponuje się z serami - np. w sałatce z kozim serem czy zupie z dodatkiem parmezanu. Fantastycznie smakuje także z serem feta, czego przykładem są te oto pierogi... Polecam gorąco :)




Pierogi z bobem i fetą
(15 dużych lub 20-25 małych)

SKŁADNIKI:

ciasto:
  • szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki soli
farsz:
  • 0,5 kg bobu
  • 100 g sera feta
  • 1 cebulka
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz
do podania:
  • masło
  • dymka
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
1. Bób opłukać, gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 minut. Wodę odlać, bób wystudzić i obrać. 
2. Cebulkę podsmażyć na maśle z oliwą. Dodać do obranego bobu wraz z pokruszoną fetą. Farsz ubić przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Przyprawić odrobiną soli (feta jest dosyć słona) i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
3. Przygotować ciasto: mąki wymieszać z solą, dodać olej i szklankę wrzącej wody. Szybko wymieszać łyżką, a gdy masa już lekko przestygnie wyrobić ręcznie gładkie ciasto. Odstawić po przykryciem na 10-15 minut.
4. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm, wykrawać okręgi (moje pierogi miały ok. 10 cm średnicy) i lepić pierogi :)
5. Gotować w osolonym wrzątku - ok. 3 minut od wypłynięcia.
6. Podawać z roztopionym masłem, dymką i natką pietruszki.




2 komentarze:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)