poniedziałek, 26 maja 2014

Tarta ze szparagami

Najprościej = najlepiej. To sprawdza się zwłaszcza w przypadku szparagów, których smak i tak dominuje w każdym daniu, którego są składnikiem.



Dlatego właśnie upiekłam tartę ze szparagami w wersji najprostszej z możliwych - na milion razy wypróbowanym cieście wg Michela Roux, z podsmażoną cebulką i porem i z serem gouda, który idealnie wtapia i dopasowuje się do szparagowego smaku... Spieszcie się, bo to już końcówka szparagowego sezonu!

poniedziałek, 19 maja 2014

Pierś kaczki duszona z owocami

Charakterystyczny zapach pieczonej kaczki - najczęściej z jabłkami - przypomina mi niedzielne obiady (koniecznie z pyzami na parze lub kluskami z bułki i mleka!). Kiedyś już dzieliłam się z Wami przepisem na najlepszą pieczoną kaczkę - pora na najlepszą pierś kaczki!


Jestem wielką fanką łączenia kaczki z owocami (chociaż w towarzystwie pieczarek też jest pyszna) - i ponownie w tym daniu dałam temu wyraz :) Pomarańcze i suszone owoce, miód i aromat tymianku świetnie wpływają na smak mięsa. Gorąco polecam!

niedziela, 18 maja 2014

Domowe krakersy

Światowy Dzień Pieczenia. Wypada coś upiec... tylko co, jeśli od słodyczy (chwilowo) się stroni?


Z pomocą w takich chwilach przychodzą wypieki słone... a ponieważ w lodówce chłodził się od rana niezastąpiony hummus wg przepisu Marty, to idealnym dopełnieniem wydały się chrupiące krakersy. Całość stanowi świetny zestaw na piknik, a że pogoda dzisiaj w Toruniu sprzyjająca to może jeszcze uda się dzisiaj chwilę poleżeć na trawie ;)

piątek, 16 maja 2014

Kurczak w parmezanie smażony na oleju rzepakowym, z sosem szparagowym, szparagami i młodymi ziemniaczkami

Szparagi... największa wiosenna miłość 
Najchętniej jedzone z masłem i solą, bez żadnych innych dodatków. Jak tu stworzyć jakiś oryginalny przepis? :) Całe szczęście kulinarna wyobraźnia nie zawodzi!



To danie jest dedykowane szparagowym skrytożercom - białe i zielone szparagi łączą się tu ze szparagowym sosem, a delikatne kotleciki z kurczaka w parmezanie i młode ziemniaczki są pysznym uzupełnieniem. Dodatkowo muszę dodać, że kotleciki usmażyłam na oleju rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego - ze względu na jego działanie i pobudzającą moc szparagów - żadna depresja wam nie grozi :) Oto prawdziwa wiosenna uczta na rozbudzenie zmysłów :)!

wtorek, 13 maja 2014

Zielone smoothie - wersja I

Opanowało nas szaleństwo smoothie. To takie szaleństwo, któremu trudno się oprzeć... :) Zaczyna się niewinnie - od włożenia kilku składników do kielicha blendera. Później tylko wystarczy przekręcić "kurek", chwilę poobserwować jak wszystko się ze sobą miesza... i gotowe!


Ponieważ takie koktajle to samo zdrowie nie musimy Was chyba namawiać do wypróbowania tej zdrowej mieszanki :)