niedziela, 18 grudnia 2011

Kaczka faszerowana pieczarkami

W naszym domu w drugi dzień świąt na stole gości dobra pieczeń lub pieczona kaczka. Ostatnio największą popularnością na blogu cieszy się ta kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną, więc jeszcze przed świętami postanowiłyśmy uraczyć Was jeszcze jednym przepisem na pyszną kaczkę - tym razem nadziewaną pieczarkami. Dzięki pieczeniu w rękawie (może być również w brytfance) jest soczysta i rozpływa się w ustach. Na pyszny rodzinny obiad jest idealna!

SKŁADNIKI:
  • kaczka świeża, oczyszczona o wadze ok. 2,5 kg
  • 80 dag małych pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 2 białe cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • listki tymianku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Kaczkę dokładnie opłukać, osuszyć i natrzeć dokładnie solą, 3 roztartymi z solą w moździerzu ząbkami czosnku, pieprzem oraz dużą ilością listków tymianku - także w środku. Tak doprawioną kaczkę najlepiej wstawić na noc do lodówki.
Tył kaczki zaszyć grubą nitką, a nóżki związać. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, podsmażyć 3 minuty na maśle, dodać pieczarki pokrojone na pół lub ćwiartki i dusić mieszając ok 20 minut. Doprawić  solą i pieprzem. Lekko przestudzony farsz wymieszać z posiekaną natką, resztą czosnku i umieścić wewnątrz kaczki. Można zaszyć lub spiąć dwoma wykałaczkami na krzyżyk. Kaczkę umieścić w rękawie do pieczenia piersią do góry, chowając skrzydełka pod spód. Spiąć końce i nakłuć folię w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 2 godz. Rozciąć rękaw i zapiec skórkę jeszcze przez 30 minut (można zwiększyć temperaturę do 210 stopni).
Czas pieczenia jest uzależniony od wagi kaczki - 1 kg = 1 godz. 
Podawać z kaszą, kuskusem lub kluskami i surówką z czerwonej kapusty.

16 komentarzy:

  1. To mi wygląda na solidne danie ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaczka to bardzo wykwintna propozycja, tym bardziej godnie będzie wyglądać na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj co ja bym dała, żeby ktoś taką kaczkę dla mnie upiekł ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam :-) Pyszna - absolutnie polecam! Teraz są różne promocje na kaczkę, więc warto skorzystać rzeczywiście! Cała rodzina zachwycona - po raz kolejny Wasz przepis był dla mnie jak koło ratunkowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie sie zorientowalem ze w poprzednim komencie strzelilem gafe - zycze WAM wesolych Swiat sisters! Kaczka ewidentnie grzechu warta. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłem... Wyborne:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja mam zamiar zrobić taką kaczusie na jutro bo obchodzimy z mężem 25 lecie ślubu ciekawe jak będzie smakować ;)))

    OdpowiedzUsuń
  8. wspanialy przepis jest latwy i pyszny

    OdpowiedzUsuń
  9. KACZKA MOZE DOBRA ALE JA ROBIE CO ROKU NA SWIETA INDYKA PIECZONEGO, NAFASZEROWANEGO JABLKAMI I PAPRYKĄ. TO JEST DOPIERO PYCHOTKA. JAGODA

    OdpowiedzUsuń
  10. napraede warto korzystac z porad internetowych, choc mozna je troszke zmieniac jak czegos nie lubicie

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszła fantastyczna! Pierwszy raz robiłam kaczkę, bo zwykle polecano w przepisach faszerować ją jabłkami, co z kolei wywoływało grymas na twarzach moich chłopaków hehe ta z pieczarkami - rewelacja! Co chwilę prosili o dokładki. Polecam ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. cos pysznego upieklam rodzina sie zachwycala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. KACZKA PYSZNA POLECAM TEN PRZEPIS..

      Usuń
    2. KACZKA SMAKUJE WYSMIENICIE.BARDZO DOBRY PRZEPIS POLECAM WSZYSTKIM SMAKOSZOM DOBREJ KACZKI...

      Usuń
  13. MISTRAL.
    Robię dziwaczkę od lat , przepis polecam , warto. Natomiast nigdy nie piekę w rękawie. 2h 180 stopni przykrywam folią metalową (często podlewam wytopionym tłuszczem co 15 min.) następnie odkrywam , Piekarnik na MAX + termoobieg 15 min

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)