sobota, 3 grudnia 2011

Zupa karaibska z kuleczkami mięsnymi i ryżowym penne

Teraz na straganach ilość warzyw jeszcze w miarę pozytywnie nastraja, ale już za chwilę ten stan się zmieni i wtedy, żeby przypomnieć sobie smak wiosny i lata zostaną nam tylko mrożonki :) Warzywa mrożone Frosty, które miałyśmy (i  jeszcze będziemy miały) okazję wypróbować teoretycznie przeznaczone są na patelnię, ale czemu nie zrobić z nich lekkiej, orientalnej zupy? Brokuły, marchew, papryka, fasolka szparagowa i aromatyczne przyprawy - to brzmi dobrze... Ale w tej mieszance zaskoczą nas mango i ananas, które w zupie są tylko lekko wyczuwalne. Do tego coś konkretnego w postaci mięsnych kuleczek i ryżowego makaronu i voila!

SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie mieszanki warzyw Karaibskich mrożonych Frosta
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól lub 1 kostka bulionowa
  • świeżo zmielony pieprz
  • ostra mielona papryka
  • 2 surowe kiełbasy białe
  • 1 łyżka mąki
  • listki kolendry
  • kiełki słonecznika (lub szczypior od dymki)
  • makaron ryżowy penne
  • cząstki cytryny
PRZYGOTOWANIE:
W czajniku zagotować 1,5 l wody. Do garnka nalać oliwę, podsmażyć chwilę plasterki czosnku. Wlać gorącą wodę, dodać łyżeczkę soli, listki, ziele, przykryć i zagotować. W tym czasie z kiełbasy ściągnąć flak, podzielić nożem na kawałki i każdy formować dłońmi w małe, zbite pulpeciki, oprószając je mąką. Wrzucać delikatnie do gotującego się wywaru. Gotować ok 5-7 minut, mieszając. Wsypać całość mieszanki karaibskiej Frosta. Gotować jeszcze 5 minut. Najlepiej sprawdzić, nie wolno rozgotować warzyw! W międzyczasie przygotować makaron ryżowy - penne. Zalany wrzątkiem, powinien się gotować 7-8 minut. Makaron przelać zimną wodą na sitku.
Zupę doprawić świeżo mielonym pieprzem i ostrą papryką. Podawać z listkami kolendry i kiełkami słonecznika, a jeśli ktoś lubi można dodać soku z cytryny. Danie najlepiej podawać i zjeść zaraz po ugotowaniu. Podgrzewając zupę ponownie - rozgotowujemy warzywa i zupa traci część uroku:) Mając w domu taki mix warzyw oraz kiełbasę czy mielone mięso, w krótkim czasie możemy przygotować ciekawy obiad.

2 komentarze:

  1. Kuchnia Karaibska to kierunek, który chciałabym lepiej poznać:) Zupa wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)