czwartek, 1 grudnia 2011

Sałatka brokułowa z bakaliami

Teraz jest dobry czas na brokuły i kalafiory - czas je wykorzystać! Nie tylko w tradycyjnej, ugotowanej wersji "do obiadu", ale także w pożywnych sałatkach. Zielonego brokuła, pełnego witaminy C, kwasu foliowego, chromu i innych minerałów i witamin nie powinno zabraknąć w późnojesiennej diecie! A taka sałatka z dodatkiem orzechów i żurawiny to solidna dawka energii ;)

SKŁADNIKI:
  • 1 średni brokuł
  • 2 łyżki mieszanych orzechów (w tym uprażone paski migdałów)
  • 1 łyżka łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki rodzynek lub żurawiny
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała cebula czerwona lub szalotka
  • sól, pieprz
  • płaska łyżeczka cukru
  • do podania: krakersy
PRZYGOTOWANIE:
Brokuła ugotować al dente (powinien być lekko chrupki). Zalać różyczki wrzątkiem, zagotować, gotować max 3 minuty, przelać zimną wodą na sitku, dobrze odcedzić. Można też ugotować go na parze, żeby zachował więcej witamin :)
Migdały uprażyć na suchej patelni.
Większe różyczki brokuła pokroić drobniej, wymieszać z orzechami, rodzynkami i słonecznikiem i drobno pokrojoną cebulą, doprawić do smaku. Majonez wymieszać ze śmietaną i olejem, wymieszać z brokułami. Schłodzić.
Podawać z krakersami lub jako dodatek do pieczonych mięs.


4 komentarze:

  1. brokuł z żurawiną to moja sałatka mocy! następnym razem dorzucę też migdały i słonecznik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brokuł i słonecznik to jest to! Uwielbiam takie zestawienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna kompozycja na pyszne danie.
    Bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  4. jako sałatkożerca mówię wielkie TAK! ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)