środa, 7 grudnia 2011

Rozgrzewająca zupa z soczewicy z kalafiorem - w dwóch wersjach

Czasem nie mamy czasu, żeby zjeść coś więcej niż miseczka zupy, więc trzeba zadbać o to, żeby to jedno danie było jak najbardziej sycące. Przykładem może być zupa z soczewicy - pikantna i rozgrzewająca, pełna warzyw i kolorowa. Zrobiłam to danie w dwóch wersjach - wegetariańskiej (bazowej) i z dodatkiem usmażonego na odrobinie oliwy filetu kurczaka z curry. Przed podaniem trzeba tylko posypać pietruszką i wszystkie zupy w proszku mogą się schować! :)

SKŁADNIKI:
(na ok. 5 litrów gęstej zupy)
  • 1 duża biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 marchewki
  • biała część dużego pora
  • 6 listków laurowych
  • 8-10 ziarenek ziela ang.
  • 1,5 łyżki soli himalajskiej
  • 350 g czerwonej soczewicy
  • mały kalafior
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki suszonych płatków papryki
  • 2 łyżki koncentratu
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • świeżo mielony pieprz
  • pęczek natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Do dużego garnka wlać oliwę, dodać plasterki czosnku, pokrojoną cebulę i podsmażyć chwilę, mieszając. Wlać wrzątek - ok. 4 l, dodać plasterki marchewki, pokrojony por, listki, ziele i sól. Zagotować. Gotować 10 minut. Dodać różyczki kalafiora, pokrojone w kostkę ziemniaki, soczewicę, płatki papryki, koncentrat i lubczyk. Wymieszać i gotować 15 minut. Doprawić curry, chili, pieprzem, czosnkiem, imbirem (może być starty korzeń 3 cm). W razie potrzeby jeszcze dosolić. Podawać z dużą ilością posiekanej natki. Tej gęstej i zdrowej zupy wyszło 5 litrów:)

Do wyboru była wersja z mięsem, czyli dodane już do miseczek kawałki podsmażonego filetu z kurczaka z curry lub wersja wegetariańska z grzankami posmarowanymi oliwą, czosnkiem i ziołami.

13 komentarzy:

  1. Obie wersje musialy byc pyszne :) Lubie takie zupy pelne zdrowia i smaku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta zupa to jest TO! Wybieram z kurczaczkiem :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak się zastanawiam czy ugotowana na bulionie drobiowym też by była dobra.

    OdpowiedzUsuń
  4. 5 litrów zupy to strasznie dużo dla naszej trójki, ale przepis jest bardzo interesujący, zwłaszcza, że soczewicy z kalafiorem w zupie jeszcze nie łączyłam, wezmę zupkę pod uwagę, bo bardzo przepadam za soczewicą, a kalafior ubóstwiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. @Alicjo - myślę, że jak najbardziej tak - smak by się pewnie trochę zmienił, ale to już kwestia zbalansowania przypraw :)
    @Daria Anna - 5 litrów wystarczyło dla ośmiu osób - spokojnie mogłabyś taką zupę ugotować na dwa dni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupka zawiera wiele cennych składników, idealna na szybki posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. coś dla mnie :) nie mogę rozstać się ostatnio z kocem... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym z przyjemnością:) jak dla mnie za tę zupkę też bym dała ci nagrodę:)Gratuluję wygranej pomidorowej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam zupy z soczewicą. takiej nigdy jeszcze nie próbowałam. Wygląda obłędnie - co za kolory!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna zupka ja jeszcze dałam kapustę pekinskà i tartą skórkę z cytryny ��
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie zrobiłam wyszła pyszna.zamiast pietruszki, której nie miałam dałam koperek

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)