piątek, 16 grudnia 2011

Łazanki z kapustą i kurkami oraz z kurkami w sosie śmietanowo-pieprzowym

W wielu domach tradycyjnie na kolację świąteczną, jako jedno z obowiązkowych dań podaje się łazanki z kapustą i suszonymi grzybami. U nas na wigilijnym stole raczej nie jadaliśmy tej potrawy, ale przyszła ochota na łazanki przedświąteczne... z wykorzystaniem domowej kiszonej kapusty i pysznych kurek (za które dziękuję;))). Dwie wersje wykorzystania grzybów pozwolą wybrać tę ulubioną, smaczniejszą. W tym wypadku wybór był trudny, bo obie smakowały równie wyśmienicie. Polecam na nadchodzące Święta i nie tylko.

SKŁADNIKI:
  • 300 g makaronu łazanki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • pieprz ziarnisty czarny
  • 1,5 łyżki masła
  • 300 g kurek (mogą być mrożone)
  • 2 białe cebule
  • 200 g kapusty kiszonej z marchewką
  • 250 ml szklanka bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • listki tymianku
  • igiełki rozmarynu
  • sok z cytryny 
  • natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzić na sicie, przelać wodą.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, podsmażyć kilka minut cebule pokrojone w piórka, dodać oczyszczone, opłukane dokładnie kurki i smażyć na wolnym ogniu ok 20-25 minut. Doprawić solą i pieprzem. Rozdzielić na dwie części. Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać poszatkowaną kapustę kiszoną, podlać bulionem i dusić 30 minut. Gdy nadmiar płynu odparuje dodać połowę grzybów, doprawić tymiankiem, świeżo mielonym pieprzem i solą oraz płaską łyżeczka cukru dla zrównoważenia smaków.
Resztę grzybów umieścić na drugiej patelni, wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem tłuczonym w moździerzu i rozmarynem. Podgrzać do uzyskania gęstej konsystencji i doprawić odrobiną soku z cytryny. Jeśli wolicie rzadszy sos, można dolać trochę bulionu.
Obie wersje podawać z łazankami (można wymieszać na patelni) i posypać posiekaną natką pietruszki.


4 komentarze:

  1. Na świątecznym stole u mnie się nie pojawia, myślę jednak, że to błąd, po pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne danie - już wiem na co wykorzystam mrożone kurki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie w domu nie jada się łazanek na Wigilię, ale jest to świetny pomysł, więc talerzyk dla nieznajomego na waszym wigilijnym stole zamawiam ja jeśli można heh

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)