wtorek, 6 grudnia 2011

Żółte muszelki z pikantnym sosem pomidorowym, anchois i kaparami

Głodni? Dziś na szybko makaron z dostępnych składników. Puszka pomidorów pelati to jeden z tych składników, które zawsze mamy w kuchni. Jedno z naszych ulubionych połączeń to pomidory z chili, anchois i kaparami. Na zaspokojenie głodu w krótkim czasie idealne :) Żeby trochę ubarwić to danie ugotowałam makaron z dodatkiem kurkumy - żółto-czerwono-zielony mix na talerzu od razu poprawia humor!

SKŁADNIKI:
  • 250 g makaronu muszelki lub innego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka małych kaparów
  • 10 filecików anchois
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • parmezan
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, grubo pokrojonej cebuli i kurkumy. Na dwóch łyżkach oliwy podsmażyć plasterki czosnku, dodać pomidory, podusić je łopatką i dusić do odparowania nadmiaru soku. Doprawić solą, pieprzem i chilli. Makaron odcedzić, przelać ciepłą wodą i wyłożyć porcje na talerze. Dodać sos, fileciki anchois i kapary. Posypać natką i parmezanem (najlepiej świeżo startym, u mnie były braki :) Zamiast anchois mogą być smażone krewetki czy fileciki z piersi kurczaka.

5 komentarzy:

  1. Pychota...i pieknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niewiarygodne ile kolor wnosi do jedzenia! Do życia. Do wszystkiego :)
    Jestem zauroczona tym daniem z żółtymi muszelkami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie dania - genialne w swojej prostocie, przypominają czas słońca, lata i beztroski. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)