środa, 28 grudnia 2011

Figi z mozzarellą i szynką szwarcwaldzką + dressing malinowy

Ta przekąska jest prosta w wykonaniu i bardzo efektowna. Wystarczy coś zielonego, figi, ser,wędzona szynka i trochę malin. Do łagodnej mozzarelli pasuje mocno wędzona szynka. Ser mozna zastąpić innym, bardziej wyrazistym w smaku jak brie z pieprzem czy lazur, wtedy bardziej będzie pasować szynka o łagodnym smaku. Nie mając świeżych malin, można użyć mrożonych. Tę przekąskę zrobiłam już jakiś czas temu ale z tego co mi wiadomo w dobrych delikatesach można dostać jeszcze figi :) W ostateczności mogą być miękkie figi suszone w całości.

SKŁADNIKI:
  • 4 dojrzałe figi
  • 8 plasterków cienko pokrojonej szynki wędzonej np szwarcwaldzka
  • 8 plasterków mozzarelli z zalewy
  • liście szpinaku, rukoli lub sałata
dressing:
  • 100 g świeżych malin + kilka do dekoracji
  • 2 łyżki octu żurawinowego lub jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • różowy pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na dressing zmiksować blenderem i doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. Figi przekroić na pół. Każdą połówkę wraz z plasterkiem mozzarelli zawinąć  szynkę. Podawać na liściach szpinaku, sałaty lub rukoli z resztą malin. Dressing można polać na talerzyku lub umieścić w osobnym naczynku.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie kolory na talerzu. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładne ładne. Ja już chyba fig nie uświadczę, ale popatrzę chętnie ;]

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)