wtorek, 27 grudnia 2011

Imprezowe tortille z kurczakiem a'la krewetka, owocami i sosem curry

Ten pomysł przyszedł... niespodziewanie. Tak to jest iść do sklepu po jakąś rybę... a konkretniej śledzie i wrócić bez śledzi ale za to z opakowaniem placków tortilla i kurczakiem:) To cała ja. W domu gdy rozłożyłam dostępne składniki, skomponowałam w głowie ten pomysł i przestąpiłam do realizacji :) Efekt bardzo pozytywny.
Jest to świetna opcja na poczęstunek sylwestrowy jak i inne tego typu okazje - np bankiet w pracy, imieniny czy domówkę z przyjaciółmi. Połączenie sosu curry z kurczakiem, ogórkami i owocami jest świetne, a podanie tortilli w kokilkach wizualnie prezentuje się kusząco i estetycznie. Naprawdę zachęcam do wypróbowania :)

 SKŁADNIKI na 8 sztuk:
  • 4 placki tortilla
  • mix sałat z roszponka lub rukolą
  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 żółtko
  • sól, biały pieprz, imbir mielony, słodka papryka w proszku
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 8 krążków ananasa z puszki
  • mała puszka kukurydzy
  • 4 mandarynki (lub mandarynki z puszki)
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 1/3 ogórka zielonego
  • 1 cebula czerwona
  • kiełki brokuła lub rzodkiewki
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika
sos curry:
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka łagodnej pasty curry
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • sól, biały pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na sos połączyć, dokładnie wymieszać i schłodzić chwilę w lodówce. Placki tortilla złożyć na pół i wyciąć nożykami ząbki. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć,  pokroić w wąskie paseczki i umieścić w misce. Dodać 2 łyżki oliwy, wiórki kokosowe, żółtko, ok 1 płaskiej łyżeczki imbiru, doprawić solą, białym pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Paseczki kurczaka układać na powierzchni zwinięte, jak krewetki. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. W międzyczasie pokroić ogórki na cienkie paski, ananasa w kawałki, cebulę na piórka, rozdzielić mandarynki na cząstki, a kukurydzę odcedzić z zalewy.
Połówki tortilli smarować sosem, zwinięte umieszczać w kokilkach, szklaneczkach lub innych naczynkach. Przy ściankach umieszczać paski ogórka. Na dno wkładać kilka listków sałaty, trochę kiełków, pokrojoną cebulę, po dwa kawałki ananasa, cząstki mandarynki, łyżeczkę kukurydzy, słonecznik, kawałki kurczaka a'la krewetka. Dodać ponownie cząstki owoców, listek sałaty, kukurydzę i kiełki. Zwieńczyć kleksem sosu:)
Idealne danie imprezowe. Podawać na talerzykach z małymi widelczykami.


4 komentarze:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)