czwartek, 29 kwietnia 2010

Jambalaya - potrawa jednopatelniowa z Luizjany :)

SKŁADNIKI:

  • 150 g ryżu krótkoziarnistego - 1,5 paczki
  • pół filetu z piersi kurczaka
  • 1 kiełbasa podsuszana, podwędzana, np myśliwska
  • 15 krewetek tygrysich
  • 2 młode, drobne marchewki
  • 1 papryka zielona lub czerwona
  • 1mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów (+ 1 świeży, ale niekoniecznie)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorem
  • 1 cebula czerwona
  • kawałek zielonej części pora
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 kostka bulionowa
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, chili (suszone, grubo mielone)
  • olej
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa umyć, pokroić wedle uznania. Kiełbasę pokroić, pierś umyć, usunąć niepotrzebne błonki, pokroić drobno, dodać sól, pieprz, przyprawę do kurczaka. Krewetki rozmrozić w zimnej wodzie, usunąć ogonki (ścisnąć ogonek i wykręcić). Ja najpierw pokroiłam wszystkie składniki i umieściłam w miseczkach, dzięki czemu dalsze etapy poszły szybko i sprawnie z jednoczesnym utrzymaniem porządku miejsca pracy :) Cebulę, pora podsmażyć chwilę na oliwie. Dodać marchew, seler, kukurydzę i paprykę. Dusić dalej ok 20 min, w razie potrzeby podlać wodą. Dodać czosnek, krewetki, pierś z kurczaka i kiełbasę, dusić kolejne 10 minut. Na patelnię dodać ziarenka ryżu (krótkoziarnisty parboiled) i zalać ok 0,5 l bulionu (woda + 1 kostka drobiowa lub wołowa) lub rosołem z obiadu jeśli mamy. Dodać pomidory. Dusić aż ryż będzie dobry(ale nie rozgotować go). W tym czasie nie trzeba mieszać. W razie potrzeby podlać wodą. Na końcu doprawić chili i pietruszką. Podawać prosto z patelni, wykładać na talerze, posypać szczypiorkiem. Można posypać też ulubionym serem żółtym lub parmezanem. Do jambalayi możesz dodać także dowolne składniki: rybę, ulubioną szynkę, kulki z mięsa mielonego, groszek, dowolne wyraziste przyprawy np. szafran, kmin rzymski, curry. Wszystko dusi się na jednej patelni :)  



poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Rogaliki śniadaniowe

SKŁADNIKI:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru pudru i 2 łyżki wody do posmarowania rogali
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce, dodać ciepłą wodę i oliwę. Szybko wymieszać łyżką, wyłożyć na blat, wyrobić dłońmi elastyczne ciasto.
Odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie raz jeszcze zagnieść ciasto, w miarę potrzeby podsypywać mąką. Rozwałkować ciasto na okrąg grubości 1-2 cm. Przekroić ostrym nożem na 6-8 trójkątów.
Z każdego zwinąć rogalik, zaczynając od szerszej części. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na pół godziny.
W miseczce wymieszać 2 łyżki zimnej wody z łyżeczką cukru pudru - posmarować pędzelkiem rogale.
Rozgrzać piekarnik 190 stopni. Piec 25 minut do zarumienienia.
Podawać po wystygnięciu. Najlepiej z masłem, ulubioną konfiturą albo wersja dla dzieci - z nutellą :)

niedziela, 25 kwietnia 2010

Orientalna zupa - krem marchewkowy z bazyliowym pesto

SKŁADNIKI:
  • 1,5 litra wody
  • 4 duże marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • po szczypcie imbiru w proszku, curry i pieprzu cayenne
  • 2 ekologiczne, warzywne kostki rosołowe
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka pesto bazyliowego
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa umyć, obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do garnka wraz z kostkami rosołowymi, zalać wrzątkiem. Gotować ok. pół godziny. Zmiksować blenderem na krem. Doprawić imbirem, curry i pieprzem cayenne (po ok. pół małej łyżeczki każdej przyprawy). W razie potrzeby doprawić jeszcze solą.
Do zupy dodać pół łyżki jogurtu, a resztę wymieszać z pesto i ozdobić każdą miseczkę zupy osobno. Posypać pieprzem. Położyć po listku bazylii.
Zamiast pora można dodać cebulę.
Do zupy idealnie pasuje ziołowa grzanka z bagietki :)