- 1,5 litra wody
- 4 duże marchewki
- 1 mały korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- po szczypcie imbiru w proszku, curry i pieprzu cayenne
- 2 ekologiczne, warzywne kostki rosołowe
- sól, świeżo zmielony pieprz
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka pesto bazyliowego
Warzywa umyć, obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do garnka wraz z kostkami rosołowymi, zalać wrzątkiem. Gotować ok. pół godziny. Zmiksować blenderem na krem. Doprawić imbirem, curry i pieprzem cayenne (po ok. pół małej łyżeczki każdej przyprawy). W razie potrzeby doprawić jeszcze solą.
Do zupy dodać pół łyżki jogurtu, a resztę wymieszać z pesto i ozdobić każdą miseczkę zupy osobno. Posypać pieprzem. Położyć po listku bazylii.
Zamiast pora można dodać cebulę.
Do zupy idealnie pasuje ziołowa grzanka z bagietki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)