Najchętniej jedzone z masłem i solą, bez żadnych innych dodatków. Jak tu stworzyć jakiś oryginalny przepis? :) Całe szczęście kulinarna wyobraźnia nie zawodzi!
To danie jest dedykowane szparagowym skrytożercom - białe i zielone szparagi łączą się tu ze szparagowym sosem, a delikatne kotleciki z kurczaka w parmezanie i młode ziemniaczki są pysznym uzupełnieniem. Dodatkowo muszę dodać, że kotleciki usmażyłam na oleju rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego - ze względu na jego działanie i pobudzającą moc szparagów - żadna depresja wam nie grozi :) Oto prawdziwa wiosenna uczta na rozbudzenie zmysłów :)!
Kurczak w parmezanie smażony na oleju rzepakowym, z sosem szparagowym, szparagami i młodymi ziemniaczkami
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- 300 g filetu z piersi kurczaka
- sól
- szczypta pieprzu
- mąka do obtoczenia
- 1 duże jajko
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu (lub np. dziugasa)
- olej rzepakowy do smażenia
- masło 82%
- 1 szalotka
- 1 mały ząbek czosnku
- odrobina białego wina wytrawnego
- 150 g obranych szparag (mix białe z zielonymi - środkowa część, bez główek i zdrewniałych końcówek)
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- kilka listków świeżego szpinaku dla koloru
- drobno mielony pieprz do smaku
- sól
- płaska łyżeczka cukru
- 50 ml śmietanki 36%
- szparagi białe i zielone z dodatkiem masła i soli
- młode ziemniaczki z masłem i koperkiem
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotować sos: szparagi obrać, posiekać w drobne krążki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić cebulkę, przesmażyć, szybko potrząsając, dodać czosnek, podlać odrobiną wina. Gdy wino odparuje wrzucić szparagi, podlać bulionem. Gotować 5-7 minut.
2. Dodać szpinak, zmiksować w blenderze kielichowym lub używając blendera ręcznego.
3. Sos ponownie przelać do rondla. Doprawić solą, szczyptą pieprzu i cukru, który świetnie zrównoważy smak. Dodać pół łyżeczki świeżego masła i śmietankę. Wymieszać trzepaczką. Odstawić na czas przygotowania kurczaka i dodatków.
4. Kurczaka podzielić na 6-8 małych kotlecików, posolić (można, ale nie trzeba, doprawić również pieprzem). Jajko roztrzepać, wymieszać z parmezanem.
5. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, mięso obtaczać w mące, strzepać nadmiar, zanurzać w cieście. Smażyć na średnim ogniu na złocisty kolor z obu stron. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze.
6. Obrane białe szparagi (zielonych nie trzeba obierać) z odciętymi końcówkami ugotować w wodzie z dodatkiem cukru i soli oraz plasterka cytryny i łyżeczki świeżego masła*.
7. Młode ziemniaczki ugotować. Polać masłem i posypać koperkiem.
8. Na talerzu ułożyć szparagi, kotleciki i ziemniaczki, całość polać sosem szparagowym :)
* Gotowanie zaczynam od białych szparagów, następnie gotuję zielone w tej samej wodzie. Szparagi przed gotowaniem związuję w dwóch miejscach sznurkiem. Gotuję na małym ogniu przez ok 15 minut, wyciągam, wrzucam na chwilę do bardzo zimnej wody z lodem. Następnie gotuję zielone szparagi ok. 10 minut, również hartuję je w zimnej wodzie.
Dzięki za świetny pomysł na niedzielny obiad ;-)
OdpowiedzUsuńA ja ten obiad rozbiję na 2, tzn. szparagi i ziemniaczki w jednym, a kurczaka wykorzystam w czymś innym. Nie mniej jednak pomysł bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam