Oczywiście nie od dzisiaj wiadomo, że bób najlepiej komponuje się z serami - np. w sałatce z kozim serem czy zupie z dodatkiem parmezanu. Fantastycznie smakuje także z serem feta, czego przykładem są te oto pierogi... Polecam gorąco :)
Pierogi z bobem i fetą
(15 dużych lub 20-25 małych)
SKŁADNIKI:
ciasto:
- szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- szklanka mąki pszennej
- szklanka wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pół łyżeczki soli
farsz:
- 0,5 kg bobu
- 100 g sera feta
- 1 cebulka
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżka masła
- sól, świeżo zmielony pieprz
do podania:
- masło
- dymka
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
1. Bób opłukać, gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 minut. Wodę odlać, bób wystudzić i obrać.
2. Cebulkę podsmażyć na maśle z oliwą. Dodać do obranego bobu wraz z pokruszoną fetą. Farsz ubić przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Przyprawić odrobiną soli (feta jest dosyć słona) i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
3. Przygotować ciasto: mąki wymieszać z solą, dodać olej i szklankę wrzącej wody. Szybko wymieszać łyżką, a gdy masa już lekko przestygnie wyrobić ręcznie gładkie ciasto. Odstawić po przykryciem na 10-15 minut.
4. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm, wykrawać okręgi (moje pierogi miały ok. 10 cm średnicy) i lepić pierogi :)
5. Gotować w osolonym wrzątku - ok. 3 minut od wypłynięcia.
6. Podawać z roztopionym masłem, dymką i natką pietruszki.
4. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm, wykrawać okręgi (moje pierogi miały ok. 10 cm średnicy) i lepić pierogi :)
5. Gotować w osolonym wrzątku - ok. 3 minut od wypłynięcia.
6. Podawać z roztopionym masłem, dymką i natką pietruszki.
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńRewelacja ja mielilem bob blenderem
OdpowiedzUsuń