Klasyczne brownie
SKŁADNIKI:
(kwadratowa blaszka 25 x 25 cm)
- 3 tabliczki czekolady (min. 60% kakao) - po 100 g każda
- 1 kostka masła - 200 g
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka ("0" lub "1", rozm. L)
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 150 g mąki pszennej
- dodatkowo - ok. 30 g włoskich orzechów
PRZYGOTOWANIE:
1. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 170-175 stopni C (grzanie góra-dół).
2. Do rondelka włożyć masło i 2 tabliczki połamanej gorzkiej czekolady. Podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się rozpuści, a masa stanie się gładka i błyszcząca. Odstawić do przestudzenia.
3. Do miski (lub misy miksera) wbić jajka, dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Roztrzepać, po czym dolać czekoladę z masłem i zmiksować.
4. Do masy dodać mąkę i posiekane orzechy (jeśli ich nie lubicie spokojnie można je pominąć, lub dodać inny rodzaj orzechów - pekany, laskowe lub migdały). Wymieszać na gładką masę.
5. Ciasto wyłożyć na blachę i wyrównać. Trzecią tabliczkę pokroić w drobniejsze kawałki i rozsypać na wierzchu.
6. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-35 minut (stan upieczenia oczywiście najlepiej sprawdzić przy pomocy drewnianego patyczka). Można jeść na ciepło, ale najlepiej smakuje po wystudzeniu.
O kurczę, wygląda nieziemsko - z przyjemnością wypróbuję w weekend :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Idealne do kawy
OdpowiedzUsuń