SKŁADNIKI:
- kaczka świeża, oczyszczona o wadze ok. 2,5 kg
- 80 dag małych pieczarek
- 1 łyżka masła
- 2 białe cebule
- 6 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- listki tymianku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Kaczkę dokładnie opłukać, osuszyć i natrzeć dokładnie solą, 3 roztartymi z solą w moździerzu ząbkami czosnku, pieprzem oraz dużą ilością listków tymianku - także w środku. Tak doprawioną kaczkę najlepiej wstawić na noc do lodówki.
Tył kaczki zaszyć grubą nitką, a nóżki związać. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, podsmażyć 3 minuty na maśle, dodać pieczarki pokrojone na pół lub ćwiartki i dusić mieszając ok 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Lekko przestudzony farsz wymieszać z posiekaną natką, resztą czosnku i umieścić wewnątrz kaczki. Można zaszyć lub spiąć dwoma wykałaczkami na krzyżyk. Kaczkę umieścić w rękawie do pieczenia piersią do góry, chowając skrzydełka pod spód. Spiąć końce i nakłuć folię w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 2 godz. Rozciąć rękaw i zapiec skórkę jeszcze przez 30 minut (można zwiększyć temperaturę do 210 stopni).
Czas pieczenia jest uzależniony od wagi kaczki - 1 kg = 1 godz.
Podawać z kaszą, kuskusem lub kluskami i surówką z czerwonej kapusty.
To mi wygląda na solidne danie ;]
OdpowiedzUsuńKaczka to bardzo wykwintna propozycja, tym bardziej godnie będzie wyglądać na świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńOj co ja bym dała, żeby ktoś taką kaczkę dla mnie upiekł ;-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam :-) Pyszna - absolutnie polecam! Teraz są różne promocje na kaczkę, więc warto skorzystać rzeczywiście! Cała rodzina zachwycona - po raz kolejny Wasz przepis był dla mnie jak koło ratunkowe :-)
OdpowiedzUsuńkaczusia pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńWlasnie sie zorientowalem ze w poprzednim komencie strzelilem gafe - zycze WAM wesolych Swiat sisters! Kaczka ewidentnie grzechu warta. :)
OdpowiedzUsuńZrobiłem... Wyborne:-)
OdpowiedzUsuńJa mam zamiar zrobić taką kaczusie na jutro bo obchodzimy z mężem 25 lecie ślubu ciekawe jak będzie smakować ;)))
OdpowiedzUsuńwspanialy przepis jest latwy i pyszny
OdpowiedzUsuńKACZKA MOZE DOBRA ALE JA ROBIE CO ROKU NA SWIETA INDYKA PIECZONEGO, NAFASZEROWANEGO JABLKAMI I PAPRYKĄ. TO JEST DOPIERO PYCHOTKA. JAGODA
OdpowiedzUsuńnapraede warto korzystac z porad internetowych, choc mozna je troszke zmieniac jak czegos nie lubicie
OdpowiedzUsuńWyszła fantastyczna! Pierwszy raz robiłam kaczkę, bo zwykle polecano w przepisach faszerować ją jabłkami, co z kolei wywoływało grymas na twarzach moich chłopaków hehe ta z pieczarkami - rewelacja! Co chwilę prosili o dokładki. Polecam ten przepis
OdpowiedzUsuńcos pysznego upieklam rodzina sie zachwycala
OdpowiedzUsuńKACZKA PYSZNA POLECAM TEN PRZEPIS..
UsuńKACZKA SMAKUJE WYSMIENICIE.BARDZO DOBRY PRZEPIS POLECAM WSZYSTKIM SMAKOSZOM DOBREJ KACZKI...
UsuńMISTRAL.
OdpowiedzUsuńRobię dziwaczkę od lat , przepis polecam , warto. Natomiast nigdy nie piekę w rękawie. 2h 180 stopni przykrywam folią metalową (często podlewam wytopionym tłuszczem co 15 min.) następnie odkrywam , Piekarnik na MAX + termoobieg 15 min
Właśnie robimy z mezusiem:) zobaczymy efekt koncowy:)) Maciek
OdpowiedzUsuńwygląda zachęcająco :) będe piekła na Święta :) Marta
OdpowiedzUsuńZrobiłam pierwszy raz tą kaczkę na Święta Bożego Narodzenia była Super .Wszystkim smakowało a ja byłam dumna z siebie i mam zamiar wykorzystać kolejny przepis na kaczkę z kaszą gryczaną.Rewelacja.!!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Wyszła bardzo dobra ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam pierwszy raz kaczkę, wyszła bardzo dobra. Eve
OdpowiedzUsuńKaczka wyszła wyśmienita, do woreczka wlałam 250ml czerwone wytrawnego wina co podkreśliło smak mięsa. Polecam przepis !!!
OdpowiedzUsuńTrudno zrobić
OdpowiedzUsuńgites
OdpowiedzUsuń