poniedziałek, 26 grudnia 2011

Nergale po meksykańsku - czyli diabelskie pierogi prosto z pieca :)

W Toruniu jest kilka pierogarni, a w każdej z nich olbrzymi wybór farszów. Najbardziej lubimy jednak tę, w której pierogi z mięsem (takie zwykłe, z wody) smakują prawie jak u mamy i w której możemy zamówić je na dowóz. Z tej opcji korzysta sporo naszych znajomych. Jeden z nich, zamawiając kiedyś pierogi swojskie i meksykańskie (z mięsem, fasolą, kukurydzą i chilli), zażartował z panią przyjmującą zamówienie, że poprosi "nergale". Na pudełku z dostarczonymi pierogami było napisane: "3 x SWOJSKIE, 2 x NERGALE" :) Pudełko wyrzucił niedawno, a że historia jest warta kontynuacji postanowiłyśmy zrobić naszą wersję "nergali" - z kurczakiem, meksykańską mieszanką warzyw (m.in. fasola, papryka, cebula, fasolka szparagowa) i kukurydzą. Pierogi są z ciasta drożdżowego, na wierzchu posypane płatkami chilli, a ich "kolce" umoczyłam w słodkiej papryce. Robią wrażenie wyglądem, ale muszę też przyznać, że są pyszne i sycące ;)
Jeśli chcecie możecie zrobić mniejsze pierogi, wycinając kółka np. kubkiem. To ciasto bardzo dobrze sprawdzi się też przy innych farszach - np. z mięsa mielonego, czy szpinaku z fetą.


SKŁADNIKI (na 6 dużych pierogów):
farsz:
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki meksykańskiej Frosta
  • olej
  • 1/2 małej puszki kukurydzy
  • 1/2 filetu z piersi kurczaka - 200 g
  • 2 żółtka (lub 2 łyżki startego żółtego sera)
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra mielona papryka 
ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 g suchych drożdży instant 
  • 1 jajko
oraz:
  • białko do posmarowania
  • ostra papryka grubo mielona - płatki do posypania
  • słodka mielona papryka na ząbki
PRZYGOTOWANIE:
Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i wrzucić całą zawartość mieszanki meksykańskiej Frosta i odcedzoną z zalewy kukurydzę. Smażyć ok. 10-15 minut do całkowitego odparowania płynu. Na drugiej patelni na 1 łyżce oleju podsmażyć drobno pokrojony (1 cm kostki) filet z kurczaka, doprawiając go solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Tak samo doprawić farsz. Wymieszać warzywa z kurczakiem i żółtkami.
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, roztopione masło i wymieszać drewnianą łyżką. Wbić jajko, dodać 5 łyżek zimnej wody, wymieszać i wyłożyć ciasto na blat. Przez około 10 min. wyrabiać elastyczne ciasto, podsypując ewentualnie mąką.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i miseczką średnicy 15 cm wycinać kółka. Nakładać po 2 łyżki farszu, zlepiać brzegi bardzo dokładnie palcami. Nożyczkami wyciąć ząbki i ponownie bardzo dobrze zlepić, wyostrzając ząbki, tak by farsz nie miał prawa wypłynąć:)
Gotowe posmarować lekko ubitym białkiem i posypać płatkami papryki chili. Umieścić w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 40 minut na złocisty kolor. Ząbki zwilżyć wodą i zamaczać w słodkiej papryce. Podawać z pikantnym sosem, np sambal oelek - dla miłośników mocnych wrażeń lub dla złagodzenia z kwaśną śmietaną.
Najlepsze od razu po upieczeniu, na ciepło. Zimne można odgrzewać.








13 komentarzy:

  1. rewelacyjne pierogi i świetna nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nergal by się pewnie uśmiał ;] fajowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne, diabelskie różki!:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pyszne! jeju, naprawdę smakowite.

    PS: piękna, zimowa szata na blogu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają fantastycznie! Aż mi ślinka pociekła na samą myśl o zjedzeniu chociaż jednego takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach, więc to są te tajemnicze pierożki :)
    Nie powiem, wyglądają świetnie!! A meksykański farsz jak najbardziej mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolce genialne dodała bym odrobinę sera żeby coś się ciągnęło. :) Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy można je mrozic? chodzi mi o te przed upieczniem? próbował może ktoś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można spróbować, choć na pewno "złapią" trochę wody podczas mrożenia.

      Usuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)