poniedziałek, 8 listopada 2010

Barszcz puree z mleczkiem kokosowym

SKŁADNIKI:

  • 600 g obranych buraków
  • 1 obrana marchew
  • rosół
  • 1/3 szklanki mleczka kokosowego
  • liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sos sojowy Tao Tao
  • sok z cytryny
  • cukier
  • pieprz, sól
  • śmietana do zup(kwaśna 12% lub kremówka)
  • kurkuma
  • szczypiorek lub koperek
  • krewetki
  • czarny sezam
PRZYGOTOWANIE:
Buraczki i marchew pokroić (najlepiej w kostkę - szybciej się ugotują), zalać bulionem tak by przykryć buraczki.
Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą miękkie. Wyjąć liść i ziele. Zmiksować zupę blenderem. Doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem (ewentualnie solą) i według indywidualnych upodobań słodko/kwaśnych - sokiem z cytryny, cukrem (zupa przez buraczki wyjdzie i tak słodkawa). Dodać mleczko kokosowe, wymieszać. Krewetki włożyć do wrzątku, gotować 2-3 minutki. Zupę podawać ozdobioną kleksem śmietany wymieszanej z kurkumą (dla żółtego odcienia), gotowanymi (lub usmażonymi na maśle z czosnkiem) krewetkami. Posypać zieleniną i sezamem.
 


update 1.12.2010 - Mój barszcz wygrał główną nagrodę w Konkursie Tao Tao zorganizowanym na portalu gotujmy.pl :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)