SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
- 350- 400 g świeżego łososia (filet lub dzwonki)
- 100 g łososia wędzonego
- 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki)
- 1 jajo
- 1 kromka czerstwego chleba ( bez skórki) lub środek bułki
- 1 cebula drobno posiekana
- przyprawa do ryb
- sos sojowy
- świeżo mielony pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Z łososia usunąć skórę i ości. Mięso dobrze opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić / posiekać ostrym nożem na drobno. Tak samo plastry łososia wędzonego. Włożyć do miski, dodać cebulkę, natkę, jajo, pokruszony chleb, doprawić pieprzem, sosem sojowym i szczyptą przyprawy do ryb. Nie trzeba solić - sos sojowy, łosoś wędzony i przyprawa są wystarczająco słone. Wymieszać wszystko dokładnie. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać masę łososiową, formować małe klopsiki, obtaczać w bułce tartej, smażyć na ładny, złocisty kolor. Podawać na zimno z ćwiartką cytryny, majonezem, pomidorkiem, ogórkiem konserwowym lub jako danie obiadowe z ziemniakami puree i mizerią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)