środa, 17 listopada 2010

Wykwintna przystawka - tatar z łososia

SKŁADNIKI:
  • 400 g świeżego łososia ( filet)
  • 200 g łososia wędzonego, sałatkowego
  • 4 żółtka przepiórcze
  • sos sojowy
  • sól
  • cytryna
  • świeżo mielony pieprz
  • małe ogóreczki konserwowe
  • 1 cebula czerwona
  • małe kaparki
  • koperek
PRZYGOTOWANIE:
Po pierwsze - ryba musi być świeżutka, z pewnego źródła. Filet należy opłukać, osuszyć, pokroić bardzo ostrym nożem na drobniutką kosteczkę (nie mielić!), wszelkie tłuste kawałki, brązowe mięso i ewentualne ości usunąć. Łososia wędzonego również drobno pokroić. Włożyć do miski, wymieszać. Doprawić do smaku szczyptą soli, sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z cytryny i pieprzem. Dodać łyżkę kaparków. Tatar wykładać na talerze (podane składniki wystarczają na 4 osoby), na środek każdego kłaść delikatnie łyżeczką żółtko przepiórcze. Tatar udekorować koperkiem, plasterkiem cytryny (lub limonki), ogóreczkiem konserwowym - dowolnie. Podawać od razu z dodatkami: drobno posiekaną cebulką, kaparkami, ogórkiem konserwowym. Można przyprawić sosem sojowym, wcisnąć cytrynkę, posypać pieprzem czy koperkiem. Przystawka idealna na przyjęcie, imprezę czy rodzinne Święta. Tatara nie trzeba mocno solić. Wędzony łosoś jest słony, tak samo sos sojowy i kapary.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)