środa, 17 listopada 2010

Ciasto jogurtowo-cytrynowe z grecką nutą

SKŁADNIKI:
  • 150 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 140 ml oleju słonecznikowego
  • 2 duże jaja
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • masło do wysmarowania formy
  • NA WIERZCH:
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • 80 g cukru białego
  • dwie łyżki miodu
  • uprażone płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE:
Do dużej miski przesiać mąkę oraz dodać pozostałe składniki. Zmiksować wszystko na gładką masę, dodać skórkę cytrynową i wymieszać. W międzyczasie rozgrzać piekarnik na 180 stopni. Formę do tortownicy (20-22 cm) nasmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika. Piec pierwsze 15 min tylko od dołu, kolejne ok. 40-45 min góra - dół , do uzyskania ładnego złocisto-brązowego wierzchu. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym szpikulcem - wetknąć w środek ciasta, jeżeli po wyjęciu jest czysty i suchy - ciasto jest już dobre. Gotowe ciasto wyciągnąć z tortownicy i przełożyć na duży talerz. W małym rondelku wymieszać cukier kryształ i sok z dwóch cytryn, postawić na małym ogniu, mieszać do lekkiego zgęstnienia ok. 3 min. Dodać miód i ponownie wymieszać, zestawić z ognia, delikatnie przestudzić, aby lukier zgęstniał. Wysmarować ciasto lukrem przy pomocy pędzelka, posypać gęsto lekko uprażonymi płatkami migdałów. Podawać z łyżką jogurtu greckiego jako deserek do kawy :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)