- 400 g mielonego mięsa drobiowego (zmieliłam filet z kurczaka)
- 1 kajzerka zamoczona w bulionie
- 10 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
- 1 cebulka czerwona
- 1/2 startej marchewki
- 1 żółtko kurze
- szczypior
- (opcjonalnie bułka tarta)
- pieprz świeżo mielony
- sól
- 1 l bulionu drobiowo-wołowego - nie mocno słonego
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- sos sojowy Tao Tao do smaku
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- szczypta gałki muszkatołowej Dodatki:
- ziemniaki puree, kasza pęczak, ewentualnie ryż
- chrzan wasabi
- marynowane grzybki
Ugotować jajeczka na twardo (około 3 minuty od zagotowania). Przelać zimną wodą, delikatnie obrać. Do miski włożyć mięso, dodać kajzerkę odciśniętą z bulionu, drobno posiekany szczypior i cebulkę, startą na grubych oczkach marchew, żółtko, doprawić solą i pieprzem. Jeśli mięso jest zbyt klejące, można dodać trochę bułki tartej. Bulion podgrzać w średnim garnku. Łyżką nabierać mięso, wkładać jajeczko, i formować dłońmi kulkę. Z podanej ilości powinno wyjść 10 pulpetów. Gotowe kulki wkładać do gotującego bulionu. Gotować ok. 30 minut. Kulki wyciągnąć, a do bulionu dodać 1/3 szklanki zimnej wody wymieszanej z dwoma łyżkami mąki i śmietaną, podgrzewać na małym ogniu, mieszając. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową oraz dużą ilością sosu sojowego. Dodać koperek i klopsiki.
Podawałam z puree ziemniaczanym oraz marynowanymi rydzami i grzybami mun. Do pulpetów pasuje też chrzan i chrzan wasabi. Można go zrobić samemu, mieszając biały chrzan z odrobiną zielonego proszku wasabi.
Podawałam z puree ziemniaczanym oraz marynowanymi rydzami i grzybami mun. Do pulpetów pasuje też chrzan i chrzan wasabi. Można go zrobić samemu, mieszając biały chrzan z odrobiną zielonego proszku wasabi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)