środa, 10 listopada 2010

Pulpety z niespodzianką w sosiku + wasabi

SKŁADNIKI:
  • 400 g mielonego mięsa drobiowego (zmieliłam filet z kurczaka)
  • 1 kajzerka zamoczona w bulionie
  • 10 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
  • 1 cebulka czerwona
  • 1/2 startej marchewki
  • 1 żółtko kurze
  • szczypior
  • (opcjonalnie bułka tarta)
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • 1 l bulionu drobiowo-wołowego - nie mocno słonego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • sos sojowy Tao Tao do smaku
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • Dodatki:
  • ziemniaki puree, kasza pęczak, ewentualnie ryż
  • chrzan wasabi
  • marynowane grzybki
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować jajeczka na twardo (około 3 minuty od zagotowania). Przelać zimną wodą, delikatnie obrać. Do miski włożyć mięso, dodać kajzerkę odciśniętą z bulionu, drobno posiekany szczypior i cebulkę, startą na grubych oczkach marchew, żółtko, doprawić solą i pieprzem. Jeśli mięso jest zbyt klejące, można dodać trochę bułki tartej. Bulion podgrzać w średnim garnku. Łyżką nabierać mięso, wkładać jajeczko, i formować dłońmi kulkę. Z podanej ilości powinno wyjść 10 pulpetów. Gotowe kulki wkładać do gotującego bulionu. Gotować ok. 30 minut. Kulki wyciągnąć, a do bulionu dodać 1/3 szklanki zimnej wody wymieszanej z dwoma łyżkami mąki i śmietaną, podgrzewać na małym ogniu, mieszając. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową oraz dużą ilością sosu sojowego. Dodać koperek i klopsiki.

Podawałam z puree ziemniaczanym oraz marynowanymi rydzami i grzybami mun. Do pulpetów pasuje też chrzan i chrzan wasabi. Można go zrobić samemu, mieszając biały chrzan z odrobiną zielonego proszku wasabi.




    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękujemy za wizytę na blogu!
    Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)