- 100 g filetu z piersi kurczaka
- 0,6 l wody
- 1 kostka bulionowa drobiowa
- 2 listki laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 ząbek czosnku
- mała marchewka pokrojona w plastry
- mały kawałek selera pokrojony w zapałki
- 150 g dyni pokrojonej w kostkę
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 łyżka koncentratu
- sos sojowy
- garść suszonych podgrzybków lub borowików
- ugotowany ryż (pozostały z obiadu np:)
- śmietana
- pieprz
- koperek świeży
Grzybki przepłukać dokładnie wodą na sicie. Zalać wrzątkiem w miseczce, odstawić. Mięso opłukać, podzielić na mniejsze cząstki, zalać wodą w garnku, dodać listki i ziele oraz kostkę bulionową, zagotować. Dodać dynię i resztę warzyw oraz czosnek i namoczone wcześniej grzyby. Gotować całość, a jak warzywa będą miękkie - wyciągnąć mięso, część warzyw i grzybki - do ozdoby. Listki i ziele usunąć. Dodać pomidory z puszki wraz sokiem oraz koncentrat. Zupę lekko zmiksować, dodać łyżkę śmietany. Doprawić sosem sojowym. Podawać z kleksem śmietany i ugotowanym ryżem, wierzch ozdobić grzybami, warzywkami oraz koperkiem, posypać pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)