środa, 10 listopada 2010

Pomidorówka dyniowa z grzybami i ryżem

SKŁADNIKI:

  • 100 g filetu z piersi kurczaka
  • 0,6 l wody
  • 1 kostka bulionowa drobiowa
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • mała marchewka pokrojona w plastry
  • mały kawałek selera pokrojony w zapałki
  • 150 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 łyżka koncentratu
  • sos sojowy
  • garść suszonych podgrzybków lub borowików
  • ugotowany ryż (pozostały z obiadu np:)
  • śmietana
  • pieprz
  • koperek świeży
PRZYGOTOWANIE:
Grzybki przepłukać dokładnie wodą na sicie. Zalać wrzątkiem w miseczce, odstawić. Mięso opłukać, podzielić na mniejsze cząstki, zalać wodą w garnku, dodać listki i ziele oraz kostkę bulionową, zagotować. Dodać dynię i resztę warzyw oraz czosnek i namoczone wcześniej grzyby. Gotować całość, a jak warzywa będą miękkie - wyciągnąć mięso, część warzyw i grzybki - do ozdoby. Listki i ziele usunąć. Dodać pomidory z puszki wraz sokiem oraz koncentrat. Zupę lekko zmiksować, dodać łyżkę śmietany. Doprawić sosem sojowym. Podawać z kleksem śmietany i ugotowanym ryżem, wierzch ozdobić grzybami, warzywkami oraz koperkiem, posypać pieprzem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)