- marynata sojowo-imbirowa pozostała z marynowania mięsa (polędwiczki w krewetkowym kostiumie)
- 1,5 szklanki wody
- po 2 garści suszonych grzybów:
- podgrzybki lub borowiki
- małe kapelusze kanii
- małe, całe rydze
- 2/3 kostki bulionowej warzywnej
- 1 łyżka sosu sojowego
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki mąki
- 1 czubata łyżka śmietany 12%
- gałązki tymianku
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby suszone przepłukać dokładnie na sicie pod bieżącą wodą, Grzyby zalać szklanką wody w rondelku, dodać kostkę rosołową, zagotować. Gotować ok. 10 minut. Dodać marynatę. Gotować dalej na małym ogniu 15 minut.
W 1/2 szklanki zimnej wody rozrobić dokładnie mąkę i śmietanę, dodać do sosu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Jeśli sos jest za gęsty wg Was - dodajcie odrobinę wody.
Sos doprawić sosem sojowym, pieprzem, tymiankiem, ewentualnie jeszcze solą.
W 1/2 szklanki zimnej wody rozrobić dokładnie mąkę i śmietanę, dodać do sosu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Jeśli sos jest za gęsty wg Was - dodajcie odrobinę wody.
Sos doprawić sosem sojowym, pieprzem, tymiankiem, ewentualnie jeszcze solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)