- 0,5 kg mięsnych żeberek bez kości
- sól i pieprz świeżo mielony Bejca:
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- 2-3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki sosu sojowego Tao-Tao
- 6 łyżek keczupu pikantnego
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej (ostra!)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 3 goździki
Mięso umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Cebule pokroić w piórka, zeszklić na dwóch łyżkach oleju, dodać czosnek oraz resztę podanych wyżej składników, dusić całość aż lekko zgęstnieje. Przygotowaną bejcę dodać do żeberek, wymieszać. Umieścić wszystko w rękawie do pieczenia, spiąć końce i przełożyć pakunek w naczynie żaroodporne. Piec 45 min w temp. 190 stopni, po czym rozciąć rękaw i piec do zrumienienia w wyższej temperaturze ok. 15 min - ustawiłam piekarnik na 230 stopni i grillowanie z góry, w międzyczasie obróciłam żeberka, by się zarumieniły z drugiej strony. Żeberka wyszły pyszne - miękkie i aromatyczne, słodko-pikantne. Podawać z ziemniakami lub ryżem oraz dowolną sałatką / surówką z kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)