wtorek, 9 listopada 2010

Kurczak ze śliwką i bakaliami

SKŁADNIKI:

  • podwójny filet z piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • sos sojowy
  • 14-20 suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka maku
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 10 dag orzechów włoskich (lub pistacji)
  • 1 twardy piernik (bez lukru, nadzienia i czekolady)
  • 2 łyżki miodu
  • masło lub oliwa
  • ryż
  • koperek
PRZYGOTOWANIE:
Pierś opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na dwie części, w każdej z nich ostrym, długim nożykiem zrobić głębokie nacięcia na farsz. Do środka palcami włożyć tyle śliwek, ile się zmieści. Natrzeć mięso solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Jajko wymieszać z mąką, doprawić sosem sojowym. Wymieszać bardzo dokładnie. Dwa kawałki piersi zanurzyć w masie jajecznej, obtoczyć w posypce (wymieszany mak, skórka pomarańczowa, drobno straty piernik i rozkruszone orzechy - orzechy mogą być lekko rozbite, ale nie na miazgę). Piec 35 minut w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem lub oliwą. Po tym czasie na każdą pierś dać po 1 łyżce miodu i zapiec 5 min w 200 stopni, bez przykrycia z folii. Podawać na ciepło lub na zimno, pokrojoną w plastry, z dodatkiem ryżu. Ozdobić koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)