czwartek, 11 listopada 2010

Ryba pod jarzynką i majonezem

SKŁADNIKI:

  • 4 filety z białej ryby (ok. 600 g) - może być morszczuk, tilapia, dorsz, flądra, ale dobrze może się sprawdzić np. łosoś
  • sól, pieprz
  • sos sojowy Tao-Tao
  • olej
  • 5 marchewek 500g
  • 1 por (biała część) 300 g
  • 1 słoik majonezu - 200 g
  • natka pietruszki
  • podawać z brukselka, oraz z ryżem
PRZYGOTOWANIE:
Filety opłukać, osuszyć. Długie kawałki przekroić. Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużego, płaskiego garnka nalać olej - tak by przykryć tylko dno, włożyć natarte solą i pieprzem ryby, skropić sosem sojowym. Na rybach rozprowadzić warstwę pokrojonego drobno pora, na wierzch warstwa startej na grubych oczkach marchwi - może być więcej niż w przepisie. Każdą warstwę oprószyć pieprzem i skropić sosem sojowym. Na sam wierzch rozsmarować grubą warstwą majonezu. Dusić na bardzo małym ogniu, ale na największym palniku - gdyż garnek jest duży - pod przykryciem przez 30-40 minut. Wyłączyć. Zostawić do przestygnięcia. Ozdobić natką pietruszki. Podawać z brukselką i chlebem - bardzo dobra jest też na zimno i to następnego dnia - i tę wersję polecam! Wtedy ryba przejdzie smakiem warzyw i majonezu :)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)