SKŁADNIKI:
- 1/2 opakowania makaronu, np. świderki, spaghetti
- oliwa i sól do gotowania makaronu
- 2 łyżki masła dobrej jakości
- 30 mrożonych krewetek tygrysich
- 15 g rozdrobnionego szpinaku (rozmrożonego)
- 2 duże ząbki pokrojonego drobno czosnku
- 1 cebulka szalotka pokrojona w piórka
- 1/2 papryczki chili (bez nasionek, drobno pokrojonej)
- sól, pieprz
- 1 łyżka listków tymianku
- kwaśna śmietana
- parmezan lub żółty ser
- czarny sezam
Makaron ugotować al dente wg czasu podanego na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Krewetki rozmrozić pod strumieniem ciepłej wody, na sicie. Usunąć ogonki. Na patelni rozgrzać masło, dodać krewetki, czosnek, cebulkę, smażyć razem, mieszając przez cały czas przez około 3 minut. Dodać odciśnięty z wody szpinak, tymianek, chili, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut. Makaron przelać na sito. Osączony przełożyć na patelnię ze szpinakiem i krewetkami, wymieszać.
Wyłożyć na talerze, udekorować łyżką śmietany, sezamem, chili i posypać tymiankiem. Można posypać też obficie parmezanem lub startym żółtym, ostrym serem.
W takim połączeniu krewetek jeszcze nie jadłam, być może wypróbuję, bo zaciekawiłaś mnie tym przepisem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Inka