niedziela, 21 listopada 2010

Jaskiniowe pizzerinki - pasiaste pajęczynki

SKŁADNIKI:

    NA 4 MINI PIZZERINKI:
  • 1 szklanka mąki + do podsypywania
  • 1/2 szklanki cieplej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 czubate łyżki pikantnego keczupu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • kilka plasterków sera żółtego
  • kilka czarnych oliwek
  • ewentualnie małe ogórki konserwowe
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, dodać wodę i olej, wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć masę na wysypaną mąką stolnicę, formować ciasto, by nie kleiło się do rąk- podsypywać mąką. Wyrobioną kulkę przełożyć na wysypaną mąką deskę, posmarować oliwą, odstawić na pół godz. w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Kulkę podzielić na 4 części, każdą rozbić dłonią, ewentualnie rozwałkować szklanką. Wysmarować pomidorowym sosem ( wymieszany przecier, keczup, zioła, sól, pieprz, rozdrobniony ząbek czosnku). Z sera wycinać cieniutkie paski, układać na pizzerinkach na kształt pajęczyny. Na każdą dać pająka wykonanego z oliwek lub ogórka konserwowego (może być po upieczeniu). Piec 5 min od dołu, 10 min. góra/ dół, do zarumienienia ciasta i rozpuszczenia sera. Na obiad- na kolacje- na urodzinki. Dla niejadków dużych i małych :)  





    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękujemy za wizytę na blogu!
    Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)