poniedziałek, 22 listopada 2010

Grochówka na wędzonce - smaki dzieciństwa

SKŁADNIKI:
  • 1 pełna szklanka całego żółtego grochu, niełuskanego
  • 250 g wędzonych żeberek
  • 200 g wędzonego boczku
  • kawałek podsuszanej, wyrazistej w smaku kiełbasy
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 4 małe ziemniaki
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • 1/2 kostki bulionowej na wędzonym boczku
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego Tao-Tao
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego Tao-Tao
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • podawać z pieczywem lub kapustą kiszoną (jak ktoś lubi)
 PRZYGOTOWANIE:
Groch przebrać. Zalać zimną wodą (ok. 1.5 litra), zostawić na noc. Następnego dnia groch wraz z wodą wlać do dużego garnka, dodać listki laurowe, ziele, pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz żeberka i boczek. Gotować pod przykryciem przez 70 minut. Po tym czasie dodać kostkę bulionową, pokrojone w plastry marchew i pietruszkę, selera w kostkę oraz kiełbasę. Podlać szklanką wody. Gotować pół godziny. Dodać pokrojone w duże kawałki ziemniaki, majeranek, tymianek, gotować kolejne 20-25 minut aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić sosem sojowym, pieprzem. Zagęścić mąką rozrobioną w 1/2 szklanki zimnej wody. na talerzach posypać natką pietruszki, podawać z bułką pszenną. Uwielbiam dobrze przyrządzoną kapustę kiszoną - idealnie komponuje się z grochówką (kapusta z marchewką gotowana ok. 40 minut, w małej ilości wody z dodatkiem listka laurowego, ziela, przyprawiona vegetą i sosem sojowym, z suszonymi podgrzybkami). Grochówka jest też tradycyjną potrawą świąteczną na stole wigilijnym u mnie w domu, tak jak i groch z kapustą.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)