- 1 pełna szklanka całego żółtego grochu, niełuskanego
- 250 g wędzonych żeberek
- 200 g wędzonego boczku
- kawałek podsuszanej, wyrazistej w smaku kiełbasy
- 3 duże ząbki czosnku
- 4 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 4 małe ziemniaki
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka listków tymianku
- 1/2 kostki bulionowej na wędzonym boczku
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego Tao-Tao
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego Tao-Tao
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka mąki
- natka pietruszki
- podawać z pieczywem lub kapustą kiszoną (jak ktoś lubi)
Groch przebrać. Zalać zimną wodą (ok. 1.5 litra), zostawić na noc. Następnego dnia groch wraz z wodą wlać do dużego garnka, dodać listki laurowe, ziele, pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz żeberka i boczek. Gotować pod przykryciem przez 70 minut. Po tym czasie dodać kostkę bulionową, pokrojone w plastry marchew i pietruszkę, selera w kostkę oraz kiełbasę. Podlać szklanką wody. Gotować pół godziny. Dodać pokrojone w duże kawałki ziemniaki, majeranek, tymianek, gotować kolejne 20-25 minut aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić sosem sojowym, pieprzem. Zagęścić mąką rozrobioną w 1/2 szklanki zimnej wody. na talerzach posypać natką pietruszki, podawać z bułką pszenną. Uwielbiam dobrze przyrządzoną kapustę kiszoną - idealnie komponuje się z grochówką (kapusta z marchewką gotowana ok. 40 minut, w małej ilości wody z dodatkiem listka laurowego, ziela, przyprawiona vegetą i sosem sojowym, z suszonymi podgrzybkami). Grochówka jest też tradycyjną potrawą świąteczną na stole wigilijnym u mnie w domu, tak jak i groch z kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)