- podwójny filet z piersi kurczaka bez skóry, oczyszczony z błon Na marynatę kurczaka:
- 1 łyżka sosu sojowego Tao Tao
- 1 łyżka oliwy z oliwek (lub oleju)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka złocistej
- szczypta pieprzu Do obtoczenia:
- 3 białka jaja
- wiórki kokosowe
- sezam
- (ewentualnie bułka tarta)
- olej do smażenia Sałatka:
- 2 duże marchewki
- 1/2 puszki ananasa - owoce wraz z zalewą
- 1 łyżka sosu słodko-pikantnego chili Tao Tao Makaron:
- dowolny makaron nitki, np. ryżowy, spagetti, a u mnie - makaron włoski z pszenicy durum Corticelli, Bucatini n. 6 (z dziurką) Na sos do makaronu, na każde 100 g:
- 1 łyżka sosu teryiaki Tao Tao
- 1 łyżka sosu sojowego Tao Tao
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- do ozdoby plaster ananasa, sałata i kolendra
Przygotować w misce marynatę - wymieszać sos sojowy, oliwę, paprykę i przyprawę do kurczaka. Filet pokroić na wąskie, małe kawałki (wielkości krewetek tygrysich). Cząstki włożyć do miski z marynatą, wymieszać dokładnie dłońmi.
Białka ubić na sztywną pianę. Cząstki kurczaka zamaczać w białku, następnie w wiórkach kokosowych lub sezamie, kłaść na rozgrzany na patelni głęboki olej, układając na kształt krewetek smażyć na złocisty kolor. Gotowe kurczaczki trzymać w cieple.
W tym czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić na sitku. A jeśli mamy makaron ryżowy - zalać wrzątkiem, odstawić na 3 minuty, odcedzić.
Obraną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, w misce zalać połową soku z puszki i pokroić na cząstki cztery plastry ananasa, wymieszać, dodać sos słodko pikantny chili.
Makaron przełożyć na patelnię, dodać łyżkę sosu sojowego i teryiaki oraz sezam, mieszając, podgrzewać 2-3 minutki.
Gotowe, usmażone kurczaczki a'la krewetka, podawać w towarzystwie sojowego spagetti, ozdobione sałatą, krążkiem ananasa, kolendrą. Sałatkę podawać w osobnej miseczce gdyż jest bardzo soczysta. Kurczaczki mozna jeść z keczupem, majonezem jak i słodko-pikantnym sosem chili.
Białka ubić na sztywną pianę. Cząstki kurczaka zamaczać w białku, następnie w wiórkach kokosowych lub sezamie, kłaść na rozgrzany na patelni głęboki olej, układając na kształt krewetek smażyć na złocisty kolor. Gotowe kurczaczki trzymać w cieple.
W tym czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić na sitku. A jeśli mamy makaron ryżowy - zalać wrzątkiem, odstawić na 3 minuty, odcedzić.
Obraną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, w misce zalać połową soku z puszki i pokroić na cząstki cztery plastry ananasa, wymieszać, dodać sos słodko pikantny chili.
Makaron przełożyć na patelnię, dodać łyżkę sosu sojowego i teryiaki oraz sezam, mieszając, podgrzewać 2-3 minutki.
Gotowe, usmażone kurczaczki a'la krewetka, podawać w towarzystwie sojowego spagetti, ozdobione sałatą, krążkiem ananasa, kolendrą. Sałatkę podawać w osobnej miseczce gdyż jest bardzo soczysta. Kurczaczki mozna jeść z keczupem, majonezem jak i słodko-pikantnym sosem chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)