- 1 wiejski kurczak (1.8- 2 kg)
- 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej - 50g
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule, np szalotki
- 1 jajo
- 3 kolory przypraw:
- papryka słodka mielona, i ostra mielona
- czubrica zielona i majeranek
- przyprawa złocista do kurczaka
- 2 ząbki czosnku rozdrobnione
- sos sojowy Tao Tao
- sól, pieprz
- natka posiekanej pietruszki zielonej (garść)
- jasne piwo do podlewania - ok. 1 szklanki
- ziemniaki - ilość dowolna
- 2 łyżki masła
- tymianek
Kurczaka dobrze opłukać, osuszyć, odciąć nadmiar skóry z tyłu i wyciąć szyjkę. Skórę w miejscu przy szyjce zaszyć dokładnie. Wnętrze oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę podsmażyć z na łyżce masła, dodać pokrojone na plasterki male pieczarki. Dusić ok. 20 minut, do odparowania płynu. Pod koniec doprawić dobrze sosem sojowym, pieprzem, sola i zieloną czubricą. Zdjąć z ognia, dodać ugotowaną kaszę, garść natki pietruszki oraz jajo, wymieszać.
Kurczaka faszerować kaszą z pieczarkami. Kurczaka ułożyć piersią do góry, skrzyżować i nóżki, zaszyć dobrze to miejsce, ewentualnie wbić jeszcze wykałaczki dla pewności. Kurczaka natrzeć czosnkiem, solą oraz kolorowymi przyprawami - gęsto, tak by nie było widać koloru kurczaka;) - majerankiem, czubricą, papryką mieloną i przyprawą złocistą do kurczaka. Tak przyprawionego odstawić do lodówki na minimum 2 godz.
Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Ziemniaki wyszorować druciakiem (nie obierać), Ponacinać na krzyż, przyprawić papryką, czubricą i przyprawą do kurczaka.
Naczynie żaroodporne- większe niż cały kurczak- wysmarować miękkim masłem. Kurczaka ułożyć piersią do góry, obok przyprawione ziemniaki , przykryć folią aluminiową, skropić sosem sojowym. Piec godzinę w tej temperaturze. Podlać piwem, zmniejszyć temp. na 150 stopni, piec pół godz pod folią i ostatnie pół godz bez przykrycia dopiec skórkę - temperaturę można na chwilę zwiększyć pod koniec. Podlewać często sosem piwnym. Posypać listkami tymianku.
Łączny czas pieczenia - ok. 2 godz.
Kroić ostrym nożem, lub nożycami do mięsa. Podawać z farszem, ziemniakami, sosikiem piwnym (nie zagęszczać) i dowolnymi dodatkami - u mnie ogórek kiszony, papryka konserwowa, natka pietruszki... oraz kufel piwa:)
Kurczaka faszerować kaszą z pieczarkami. Kurczaka ułożyć piersią do góry, skrzyżować i nóżki, zaszyć dobrze to miejsce, ewentualnie wbić jeszcze wykałaczki dla pewności. Kurczaka natrzeć czosnkiem, solą oraz kolorowymi przyprawami - gęsto, tak by nie było widać koloru kurczaka;) - majerankiem, czubricą, papryką mieloną i przyprawą złocistą do kurczaka. Tak przyprawionego odstawić do lodówki na minimum 2 godz.
Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Ziemniaki wyszorować druciakiem (nie obierać), Ponacinać na krzyż, przyprawić papryką, czubricą i przyprawą do kurczaka.
Naczynie żaroodporne- większe niż cały kurczak- wysmarować miękkim masłem. Kurczaka ułożyć piersią do góry, obok przyprawione ziemniaki , przykryć folią aluminiową, skropić sosem sojowym. Piec godzinę w tej temperaturze. Podlać piwem, zmniejszyć temp. na 150 stopni, piec pół godz pod folią i ostatnie pół godz bez przykrycia dopiec skórkę - temperaturę można na chwilę zwiększyć pod koniec. Podlewać często sosem piwnym. Posypać listkami tymianku.
Łączny czas pieczenia - ok. 2 godz.
Kroić ostrym nożem, lub nożycami do mięsa. Podawać z farszem, ziemniakami, sosikiem piwnym (nie zagęszczać) i dowolnymi dodatkami - u mnie ogórek kiszony, papryka konserwowa, natka pietruszki... oraz kufel piwa:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)