niedziela, 14 listopada 2010

Wy- pieczony faszerowany kurczak

SKŁADNIKI:
  • 1 wiejski kurczak (1.8- 2 kg)
  • 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej - 50g
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule, np szalotki
  • 1 jajo
  • 3 kolory przypraw:
  • papryka słodka mielona, i ostra mielona
  • czubrica zielona i majeranek
  • przyprawa złocista do kurczaka
  • 2 ząbki czosnku rozdrobnione
  • sos sojowy Tao Tao
  • sól, pieprz
  • natka posiekanej pietruszki zielonej (garść)
  • jasne piwo do podlewania - ok. 1 szklanki
  • ziemniaki - ilość dowolna
  • 2 łyżki masła
  • tymianek
    PRZYGOTOWANIE:
    Kurczaka dobrze opłukać, osuszyć, odciąć nadmiar skóry z tyłu i wyciąć szyjkę. Skórę w miejscu przy szyjce zaszyć dokładnie. Wnętrze oprószyć solą i pieprzem.
    Cebulę podsmażyć z na łyżce masła, dodać pokrojone na plasterki male pieczarki. Dusić ok. 20 minut, do odparowania płynu. Pod koniec doprawić dobrze sosem sojowym, pieprzem, sola i zieloną czubricą. Zdjąć z ognia, dodać ugotowaną kaszę, garść natki pietruszki oraz jajo, wymieszać.

    Kurczaka faszerować kaszą z pieczarkami. Kurczaka ułożyć piersią do góry, skrzyżować i nóżki, zaszyć dobrze to miejsce, ewentualnie wbić jeszcze wykałaczki dla pewności. Kurczaka natrzeć czosnkiem, solą oraz kolorowymi przyprawami - gęsto, tak by nie było widać koloru kurczaka;) - majerankiem, czubricą, papryką mieloną i przyprawą złocistą do kurczaka. Tak przyprawionego odstawić do lodówki na minimum 2 godz.



    Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Ziemniaki wyszorować druciakiem (nie obierać), Ponacinać na krzyż, przyprawić papryką, czubricą i przyprawą do kurczaka.

    Naczynie żaroodporne- większe niż cały kurczak- wysmarować miękkim masłem. Kurczaka ułożyć piersią do góry, obok przyprawione ziemniaki , przykryć folią aluminiową, skropić sosem sojowym. Piec godzinę w tej temperaturze. Podlać piwem, zmniejszyć temp. na 150 stopni, piec pół godz pod folią i ostatnie pół godz bez przykrycia dopiec skórkę - temperaturę można na chwilę zwiększyć pod koniec. Podlewać często sosem piwnym. Posypać listkami tymianku.
    Łączny czas pieczenia - ok. 2 godz.

    Kroić ostrym nożem, lub nożycami do mięsa. Podawać z farszem, ziemniakami, sosikiem piwnym (nie zagęszczać) i dowolnymi dodatkami - u mnie ogórek kiszony, papryka konserwowa, natka pietruszki... oraz kufel piwa:)  

     




    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękujemy za wizytę na blogu!
    Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)