- 500 g poszatkowanej czerwonej kapusty
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łyżeczki przyprawy typu vegeta
- 2-3 łyżki sosu sojowego Tao Tao
- garść rodzynek
- 1 jabłko
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- cukier do smaku
- sól i pieprz do smaku
- 1 goździk
- 2 łyżki octu, np. jabłkowego
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie ok. 30 minut - na czas gotowania się kapusty. Kapustę zalać wrzątkiem tak, by tylko ją przykryć, dodać vegetę, listki laurowe i ziele angielskie. Gotować ok. 20-25 minut do miękkości pod przykryciem. Na głębokiej patelni, na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Gotową kapustę przelać na sicie, przepłukać i dodać na patelnię, dodać też rodzynki i starte na grubych oczkach jabłko, ocet, goździk, podlać wrzątkiem, dusić 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, łyżeczką cukru, sosem sojowym, podlać octem, dusić do odparowania nadmiaru płynu. Podawać na ciepło lub na zimno z pieczonym mięsem i ziemniakami. Miskę udekorować natką pietruszki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)