sobota, 20 listopada 2010

Paprykowy kurczak na sałatce

SKŁADNIKI:

  • podwójna pierś z kurczaka (opłukana, osuszona)
  • 1/2 paczuszki słodkiej papryki w proszku
  • świeżo mielony pieprz, sól
  • sos sojowy ciemny Tao Tao
  • sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebulka
  • oliwki czarne
  • kiełki, np. lucerny, rzodkiewki
  • parmezan ( grubo mielony)
  • świeża pszenna bagietka
  • masło
  • listki tymianku
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki miodu lipowego
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego Tao tao
  • oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników wyszły trzy duże porcje obiadowe :)
Mięso :
pokroić na podłużne cząstki, włożyć do miski, dodać mieloną paprykę, świeżo mielony pieprz, szczyptę soli i 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, wymieszać dokładnie, odstawić do lodówki na 1-2 godz.
Mięso grillować na patelni wysmarowanej oliwa z oliwek, z obu stron do zarumienienia.


Warzywa:
Ilość sałaty w sałatce - indywidualna :) Sałatę opłukać, osuszyć, pokroić na paski lub porwać na drobne kawałki (ja poszatkowałam). Rozdzielić na 3 talerze. Warzywa opłukać i pokroić dowolnie.

Bagietkę pokroić, posmarować masłem, posypać solą, listkami tymiankiem, piec kilka minut w temp. 180 stopni, na złocisty kolor, nie spalić, nie wysuszyć :)

Dressing:
wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z miodem, sokiem z limonki, łyżką oliwy z oliwek, łyżeczką jasnego sosu sojowego i listkami tymianku.
Sałatkę posypać pieprzem. Kurczaka układać na sałatce, polać dressingiem, na środek dać drobne kiełki, posypać parmezanem, podawać z bagietką.



1 komentarz:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)