- podwójna pierś z kurczaka (opłukana, osuszona)
- 1/2 paczuszki słodkiej papryki w proszku
- świeżo mielony pieprz, sól
- sos sojowy ciemny Tao Tao
- sałata lodowa
- 2 pomidory
- 1 ogórek zielony
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebulka
- oliwki czarne
- kiełki, np. lucerny, rzodkiewki
- parmezan ( grubo mielony)
- świeża pszenna bagietka
- masło
- listki tymianku
- sok z jednej pomarańczy
- 2 łyżeczki miodu lipowego
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego Tao tao
- oliwa z oliwek
Z podanych składników wyszły trzy duże porcje obiadowe :)
Mięso :
pokroić na podłużne cząstki, włożyć do miski, dodać mieloną paprykę, świeżo mielony pieprz, szczyptę soli i 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, wymieszać dokładnie, odstawić do lodówki na 1-2 godz.
Mięso grillować na patelni wysmarowanej oliwa z oliwek, z obu stron do zarumienienia.
Warzywa:
pokroić na podłużne cząstki, włożyć do miski, dodać mieloną paprykę, świeżo mielony pieprz, szczyptę soli i 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, wymieszać dokładnie, odstawić do lodówki na 1-2 godz.
Mięso grillować na patelni wysmarowanej oliwa z oliwek, z obu stron do zarumienienia.
Warzywa:
Ilość sałaty w sałatce - indywidualna :) Sałatę opłukać, osuszyć, pokroić na paski lub porwać na drobne kawałki (ja poszatkowałam). Rozdzielić na 3 talerze. Warzywa opłukać i pokroić dowolnie.
Bagietkę pokroić, posmarować masłem, posypać solą, listkami tymiankiem, piec kilka minut w temp. 180 stopni, na złocisty kolor, nie spalić, nie wysuszyć :)
Dressing:
wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z miodem, sokiem z limonki, łyżką oliwy z oliwek, łyżeczką jasnego sosu sojowego i listkami tymianku.
Sałatkę posypać pieprzem. Kurczaka układać na sałatce, polać dressingiem, na środek dać drobne kiełki, posypać parmezanem, podawać z bagietką.
Jakie apetyczne i kolorowe!!!
OdpowiedzUsuń