- 0.6 kg kapusty główki białej kapusty (poszatkowanej)
- 1 średnia cebula biała
- 1 łyżka oleju
- 3 plastry boczku wędzonego( grube, ok. 0.5cm)
- 2 czubate łyżki posiekanego świeżego koperku
- 2 łyżeczki przyprawy typu vegeta / warzywko
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 3- 4 łyżeczki jasnego sosu sojowego Tao-Tao
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 czubata łyżeczka mąki
- 1 łyżka miękkiego masła
Kapustę włożyć do garnka, zalać wrzątkiem tak by ją tylko przykryć, dodać vegetę. Gotować pod przykryciem do miękkości (około pół godziny). W tym czasie na suchej patelni podsmażyć boczek pokrojony w paski lub kostkę, smażyć do wytopienia tłuszczyku i zarumienienia (nie na skwarki), dodać olej, pokrojoną w kostkę cebulę białą, dusić kilka minut na małym ogniu, aż cebulka ładnie się zeszkli. Kapustę odcedzić na sicie, wywar kapuściany po gotowaniu zostawić do podlania. Odcedzoną kapustę dodać do boczku i cebulki na patelnię, podlać wywarem, dusić chwilę razem, doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem, cukrem i octem jabłkowym. Miękkie masło wymieszać w miseczce z mąką, rozrobić z odrobiną wywaru, dodać do kapusty, mieszać do zgęstnienia, na koniec dodać koperek. Podawać z ziemniakami i mięsem, np. tradycyjnym polskim schabowym :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)