- podwójny filet z piersi kurczaka
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- sos sojowy
- 14-20 suszonych śliwek
- 1 łyżeczka maku
- 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
- 10 dag orzechów włoskich (lub pistacji)
- 1 twardy piernik (bez lukru, nadzienia i czekolady)
- 2 łyżki miodu
- masło lub oliwa
- ryż
- koperek
Pierś opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na dwie części, w każdej z nich ostrym, długim nożykiem zrobić głębokie nacięcia na farsz. Do środka palcami włożyć tyle śliwek, ile się zmieści. Natrzeć mięso solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Jajko wymieszać z mąką, doprawić sosem sojowym. Wymieszać bardzo dokładnie. Dwa kawałki piersi zanurzyć w masie jajecznej, obtoczyć w posypce (wymieszany mak, skórka pomarańczowa, drobno straty piernik i rozkruszone orzechy - orzechy mogą być lekko rozbite, ale nie na miazgę). Piec 35 minut w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem lub oliwą. Po tym czasie na każdą pierś dać po 1 łyżce miodu i zapiec 5 min w 200 stopni, bez przykrycia z folii. Podawać na ciepło lub na zimno, pokrojoną w plastry, z dodatkiem ryżu. Ozdobić koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)