- 600 g obranych buraków
- 1 obrana marchew
- rosół
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego
- liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- sos sojowy Tao Tao
- sok z cytryny
- cukier
- pieprz, sól
- śmietana do zup(kwaśna 12% lub kremówka)
- kurkuma
- szczypiorek lub koperek
- krewetki
- czarny sezam
Buraczki i marchew pokroić (najlepiej w kostkę - szybciej się ugotują), zalać bulionem tak by przykryć buraczki.
Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą miękkie. Wyjąć liść i ziele. Zmiksować zupę blenderem. Doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem (ewentualnie solą) i według indywidualnych upodobań słodko/kwaśnych - sokiem z cytryny, cukrem (zupa przez buraczki wyjdzie i tak słodkawa). Dodać mleczko kokosowe, wymieszać. Krewetki włożyć do wrzątku, gotować 2-3 minutki. Zupę podawać ozdobioną kleksem śmietany wymieszanej z kurkumą (dla żółtego odcienia), gotowanymi (lub usmażonymi na maśle z czosnkiem) krewetkami. Posypać zieleniną i sezamem.
Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą miękkie. Wyjąć liść i ziele. Zmiksować zupę blenderem. Doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem (ewentualnie solą) i według indywidualnych upodobań słodko/kwaśnych - sokiem z cytryny, cukrem (zupa przez buraczki wyjdzie i tak słodkawa). Dodać mleczko kokosowe, wymieszać. Krewetki włożyć do wrzątku, gotować 2-3 minutki. Zupę podawać ozdobioną kleksem śmietany wymieszanej z kurkumą (dla żółtego odcienia), gotowanymi (lub usmażonymi na maśle z czosnkiem) krewetkami. Posypać zieleniną i sezamem.
update 1.12.2010 - Mój barszcz wygrał główną nagrodę w Konkursie Tao Tao zorganizowanym na portalu gotujmy.pl :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)