Strony

środa, 24 listopada 2010

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i cukinii

SKŁADNIKI:
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 1 duża biała cebula
  • 2 średnie cukinie
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek pora i selera
  • natka pietruszki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 mini kosteczki cebulowe
  • 2- 3 łyżeczki vegety
  • świeżo mielony pieprz
  • sos sojowy do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju
  • jako dodatki kwaśna śmietana, natka pietruszki i boczek wędzony
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie warzywa opłukać, obrać (oprócz cukinii), pokroić dowolnie. Soczewicę zieloną i czerwoną wsypać do garnka, dodać marchew, pietruszkę, pora, selera, zalać 1,5 litra wrzątku i zagotować. Gotować pod przykryciem. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, plastry cukinii, a pod koniec czosnek. Podsmażyć wszystko przez 5 minut, stale mieszając. Dodać do garnka z gotującą zupą. Dolać tyle wody, by przykryć cukinię. Gotować tak długo aż soczewica zmięknie i dodać pokrojone ziemniaki - powinny być miękkie po ok. 15-20 minutach. Gotową zupę doprawić vegetą, kosteczkami cebulowymi, pieprzem, sosem sojowym, kuminem, curry i kurkumą. Zupa przed dodaniem "żółtych" przypraw ma nieciekawy, szary kolor, po ich dodaniu robi się oliwkowa ;-) Zupę podawać w miseczkach, dekorować natką, śmietaną i podsmażonym na chrupko, wędzonym boczkiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)