- 4 kromki pszennego, wiejskiego chleba
- kilka listków roszponki
- masło
- 6 brązowych pieczarek (chestnut mushrooms)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżeczki majonezu
- *1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- sol, pieprz
- cienki szczypiorek
- czerwona cebulka
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki opłukać, pokroić na plasterki. Poddusić na patelni przez ok. 10 min z dodatkiem łyżeczki masła. Doprawić solą i pieprzem. Jaja posiekać widelcem, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku (można zaostrzyć smak musztardą rosyjską)*. Chleb smarować z obu stron. Przełożyć roszponką, sałatką jajeczną, dodać plasterki grzybów. Posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i cebulką.
Niby zwykla kanapka, a dalabym sie za taka pokroic :)
OdpowiedzUsuńzgłodniałam patrząc na tą kanapkę. Wygląda i zapewne smakuje fantastycznie. Podkupuję pomysł :D
OdpowiedzUsuńbosko! śniadanie idealne
OdpowiedzUsuńNie ma to jak pajdka z warzywami. Uwielbiam takie smaki - proste, wymieszane i aromatyczne.
OdpowiedzUsuńdobrze zacząć dzień z taką kanapką ;)
OdpowiedzUsuń