Racuchy z ricottą
Inspiracja: Nigella - Baci di ricotta
SKŁADNIKI:
- 250 g sera ricotta fresca
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
- cukier brązowy do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce zmiksować ricottę z jajkami. Dodać wszystkie sypkie składniki. Zmiksować ponownie.
W głębokiej patelni (lub woku) rozgrzać olej. Szprycę
z szerokim okrągłym otworem napełnić masą serową. Wyciskać tworząc ślimaczki, zawijasy -
bezpośredniona patelnię z olejem. Smażyć z obu stron
na złociście brązowy kolor. Wyciągać łyżką durszlakową,
wkładać do miseczki z cukrem, wstrząsnąć aby cukier
oblepił racuszki. Przełożyć na ręcznik papierowy.
Najlepiej podawać z ulubioną kawą :)
Nie ma innej opcji jak zaplanować ten kuszący wypiek! ;-)
OdpowiedzUsuńrobiłam te Nigellowe, pyszne były. Twoje wyglądają przeuroczo, chętnie sięgnęłabym po kilka :)
OdpowiedzUsuńRicotta świetnie sprawdza się w takich wypiekach:)
OdpowiedzUsuńOstatnio chodzą za mną racuszki i pączki.. muszę s obie zacząć dogadzać:) Twoje wyglądają tak pozytywnie.. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńIzka mam pytanie - jakiej szprycy używasz? Zastanawiam się nad kupnem i będę wdzięczna za podpowiedź. Pozdrawiam i dziękuję ;-)
OdpowiedzUsuńjakie sliczne i tak smakowicie i kuszaco wygladaja, ze chetnie siegne po kilka...:)
OdpowiedzUsuńJustyna, my dostałyśmy szprycę w komplecie do dużej formy silikonowej - szczerze mówiąc nawet nie wiem jaka to firma... Szpryca jest niepozorną, plastikową harmonijką, ale daje radę :)
OdpowiedzUsuńOK, ja zdecydowałam się na worki antypoślizgowe, zobaczymy co z tego wyjdzie ;-)
OdpowiedzUsuńTak czy siak - dam znać!
Przepięknie się prezentują.
OdpowiedzUsuńwygladaja z daleka jak krewetki (przepraszaam za skojarzenie) bardzo fajny wypiek
OdpowiedzUsuńEch, całą ricottę mi wykupili w sklepie - akurat wtedy, kiedy miałam ochotą coś z jej dodatkiem przygotować. Takie pyszne racuszki na przykład... Cóż, pozostaje mi zadowalać się kupnymi faworkami...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Izka,
OdpowiedzUsuńracuszki zrobione. Wyszły bardzo smaczne ;)
http://cytrynamalina.blogspot.com/2011/02/racuszki-z-ricotta.html
<--- tu możesz zobaczyć co z tego wyszło.
Pozdrawiam serdecznie!